Monostorapáti

2010.12.09. 10:00

Az örök természet

Monostorapáti - A Tájérték Katasztert (TÉKA) megvalósító konzorcium által meghirdetett Országos Tájértékvadászat keretében, a víz és tájérték kategóriában a legszebb forrás címet, a Monostorapáti határában található Szent-kút kapta.

Molnár Andrea

A díjat megítélő zsűri tagjai a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítész kara, a Földmérési és Távérzékelési Intézet, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az MNM Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársaiból kerültek ki.

A festői természeti és kultúrtörténeti környezetben található forrás hamar felkeltette a szakértő zsűri figyelmét, hiszen a több száz feltöltött hazai forrás közül a falu határában található forrást választotta. Az 1117-ben alapított Bencés monostor fő víznyerő helye, vallástörténeti emlékhely, a középkortól búcsújáró helyként tartották számon. Vizének gyógyhatást tulajdonítanak. A forrásfoglalást 2007. májusában átépítették.  A forrás és környezete a helybéliek és a települést felkeresők számára kedvelt kirándulóhely az év minden hónapjában. Az önkormányzat a forrást és a hozzá vezető ösvényt folyamatosan gondozza és évente több alkalommal kirándulást szervez, melynek keretében az érdeklődők betekintést kaphatnak a település történetébe, a régi tájhasználatba, a korabeli emberek életébe.

A TÉKA Országos Tájértékvadászatán Takács Péter természetvédelmi mérnök, Monostorapáti lakos hiánytalanul kitöltött adatlapjával a Víz és tájérték kategóriában a legszebb forrás bemutatásával I. helyezést ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!