Monostorapáti

2015.03.03. 15:15

Hatvan éve a kántori szolgálatban

Monostorapáti - "Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged Ő " - zengett a hívek hálaéneke vasárnap a plébániatemplomban, ahol Egyed Péterné Sötét Erzsébet kántort köszöntötték, aki immár hatvan esztendeje látja el áldozatos szolgálatát.

Toldi Éva

Egyed Péterné, Bözsike néni nemcsak a templom, a hívek, hanem a falu köztiszteletben álló személyisége. Mikor 20 évesen felült az orgonára, kemény idők jártak. Az egyházközség papját, Fábos Pál atyát politikai okokból elhelyezték, s a kivetkezés parancsa várt a mellette szolgáló kalocsai iskolanővérekre is, akik a kántorizálást végezték addig.

Egyed Péterné az orgonánál a kórus tagjaival. A hála jeleként Gizella-érmet kapott az ünnepelt
Fotó: Toldi Éva

Sötét Erzsébetben látták meg a nővérek azt a jó hangú, mélyen hívő fiatalt, akinek átadhatják a szolgálatot. Egy ideig úgy tűnt, ideiglenesen kapta e feladatot, de közben ötven, majd hatvan év telt el, s ő máig ott szolgál, minden szertartás aktív közreműködője.

A falu és fíliája, Hegyesd mellett 2005-től Kapolcson és Vigántpetenden is kántorkodik, munkáját lélekből és szeretettel végzi, mondta Illés Sándor plébános a szentmise végén. Megköszönte az egyházhoz való áldozatos hűségét, helytállását, emlékeztetve arra, hogy Bözsike néni a nehéz időkben is megvallotta hitét, kitartott szolgálata mellett.

A hála jeleképpen Gizella-érmet adott át az ünnepeltnek. A ministránsok virággal köszöntötték. Majd felolvasta Márfi Gyula érsek levelét, melyben a főpásztor a jubiláló kántort a zsoltáros szavaival köszönti, kívánva, hogy énekelje az Úr irgalmát egész életén át szeretettel, békességgel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!