Nemesvita

2016.08.20. 17:39

Őrzik értékeiket

Nemesvita - A búcsúi programok között augusztus 20-án kiállítások sora nyílt a település plébániáján és a kultúrházban szombaton.

Tóth B. Zsuzsa

– Megőrizve értékeinket a települést folyamatosan fejlesztjük. Az elmúlt évben a közvilágítást építettük ki, idén megújul a ravatalozó, pályáztunk vízelvezető árkok kialakítására, biztonságossá szeretnénk tenni a 84-es út kereszteződését. Továbbá épül a templom, tehát kezünk nyomát mi is itt hagyjuk a településen – mondta megnyitó beszédében Csali János polgármester. Hozzátette, hogy a sport terén szintén fejlődik a község, sport- és szabadidőparkra adtak be pályázatot, ha elkészül a létesítmény, azt Farkas Lászlóról nevezik el. Az ő élete a sport volt, része volt Csermák József olimpikon felkészítésében.

A megnyitón a Gyenes Táncegyüttes közreműködött Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A falu közterületeire a közelmúltban szőlőtöveket ültettek, hiszen a kereszténységnek két kultikus növénye van: a szőlő és a búza. Nem utolsósorban borvidék is a falu területe. A kultúrházban bemutatkozott munkáival a Révfülöpi Tűbarátok Foltvarró Klub, szőtteseivel a Szövőszakkör, amelyet Szőts Gézáné, Margit néni vezet. Horváth Balázsnak Forradás címmel nyílt fotókiállítása, amely kapcsán az alkotó beszélt a fotózásról. A megnyitón a Gyenes Táncegyüttes és helyi gyerekek, Nagy Dorottya és Bellér Péter közreműködtek. A foltvarróklubot Virányiné Horváth Anna mutatta be néhány szóval. A plébánián Deák Ferencné Balogh Andrea Négy évszak című fotókiállításával a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja mutatkozott be, a megnyitón a badacsonytomaji fotóst, Andreát Kötélné Gombás Rózsa csoportvezető méltatta. A Sportegyesület sporttörténeti kiállítással rukkolt elő, ez alkalomból Töreky Ferenc, a sportegyesület vezetőségi tagja a korábbi sportolók, támogatók részére elismeréseket adott át. Töreky Andrásnak pedig helytörténeti tárlata nyílt a nemesvitai búcsú ünnepén. Amellett a plébánián az állandó kiállítások sorában a miseruhákat, népi használati tárgyakat láthatták az érdeklődők, valamint Csüllög Júlia festőművész portréit és tájképeit úgyszintén.

Az idei évi gazdag búcsúi programok vasárnap a XV. Szent István-napi Bortúrával folytatódnak. Délelőtt a plébánia udvaráról indulnak majd a túrázók a pincékhez, ebéd közben pedig bordalokat énekel a Vad Kanok Nemzeti Dalárda.

Címkék#Nemesvita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!