Bestseller

2018.05.09. 12:47

Az orvosi thriller nagymestere Magyarországra jön

Sarlatánok címmel jelent meg Robin Cook új regénye, Győrben és Budapesten is dedikálja majd.

Budapest, 2013. augusztus 8. Robin Cook amerikai krimir, orvos knyvnek bemutatjn a Prizsi Nagyruhz Alexandra Knyveshzban 2013. augusztus 8-n. MTI Fot: Koszticsk Szilrd

Fotó: Koszticsák Szilárd

A világhírű bestseller-író május 14-én a budapesti Allee-ban, május 15-én pedig a Libri Győr Plaza Könyvesboltban dedikálja Sarlatánok című új regényét.

Robin Cook 1977-ben a Kóma című könyvével új műfajt teremtett, és valósággal berobbant a világ köztudatába – olvasható az eseményről szóló sajtóközleményben. A szerző eredeti végzettsége orvos, hatalmas ismeretanyaggal és gazdag fantáziával fonja össze az orvostudományt és a krimit, ahogy bizonyította számos, magyarul is megjelent és nagy sikert besöprő regényeivel (Kóma, Kromoszóma, Ragály, Nano, Jótékony halál, Sokk, Hibridoma).

Sarlatánok című regénye az orvostudomány digitalizálódásának árnyoldalait, veszélyeit érinti, és feltesz egy ma még talán értelmetlennek tűnő kérdést: Vajon az orvosunk csakugyan rendelkezik azzal a képzettséggel, mely meglétével a falon függő bekeretezett diplomák oly hivalkodóan dicsekednek? A már magyarul is olvasható alkotással kapcsolatban a szerző elmondta: „A digitális és kapcsoló technológiák rohamos fejlődése ugyanúgy átformálja az orvosi hivatást, mint a társadalom egészét. A közvélemény szemében többé nem az orvosok az egészségügyi információk kizárólagos forrásai, egyre fontosabb szerepet kap az internet.”

„Mindezek következményeként az alapvető tudás és a látszólagos szakmai hozzáértés terén egyre inkább elmosódik a határ egy orvos és egy orvosi képzettséggel nem rendelkező lelkes amatőr – az igazi orvos és a sarlatán – között”

- tette hozzá.

Mint írja: A közösségi média robbanásszerű fejlődésével, és figyelembe véve a tényt, hogy a felhasználók mintegy 75 százaléka hazudik, de legalábbis is eltorzítja a tényeket, mindenféle új sarlatánok jelennek meg. Olyannyira, hogy lassan már ez a viselkedés válik normává. A pszichológusok szerint a közösségi média egy mindinkább nárcisztikus és önimádó kultúra virtuális játszótere lett. Mindenki az lehet, ami csak akar, és azt mondhat, amit csak akar, függetlenül attól, hogy ez milyen ártalmatlan vagy nem annyira ártalmatlan következményekkel jár.

A Sarlatánok című könyv a Geopen Könyvkiadó gondozásában jelent meg, Babits Péter fordításában.

Borítókép: Robin Cook amerikai krimiíró, orvos 2013-ban. Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!