Bulvár-celeb

2024.04.26. 05:41

Nem azért sós a tengervíz, amiért sokan gondolnánk

Azt is eláruljuk, hogy mennyi a tengerek sótartalma.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rich Carey

A tengervíz sós – ezt valószínűleg mindenki tudja. De hogy pontosan miért, arra a kérdésre valószínűleg kevesebben vágnák rá azonnal a helyes választ.

A Föld nagy részét tengerek, óceánok és tavak borítják. A tengerek és az óceánok sótartalma átlagosan 3,47 százalék. Ennek háromnegyede nátrium-klorid, a többi pedig magnézium-klorid és magnézium-szulfát, valamint egyéb anyagok. A víz alapvetően enyhén savas kémhatású a levegőből származó szén-dioxid miatt.

Amikor az óceánok kialakultak – több milliárd évvel ezelőtt –, a levegő nagyobb része szén-dioxidból állt, és csak a kisebb részük tartalmazott oxigént.

Az óceánok és a tengerek azért sósak, mert rengeteg időn keresztül savas eső hullott rájuk, a sav pedig kioldotta a kőzetekből a különböző anyagokat, amikből több milliárd tonna só állt össze, amelyek a mai napig is megtalálhatóak ezekben a vizekben. 

A tengerek a folyókból kapják a vizet, de a párolgás miatt veszítenek belőle: magyarul a víz távozik, de a só ott marad. Mivel manapság már kevés só érkezik a folyókból, a tengervíz sótartalma tulajdonképpen állandó, 3,5 százalék – írja a Tények cikke, amely arra is választ adott, miért nem sós a folyók vize.

A folyók átmenetileg tárolják csak a vizet, ezért nem sósak. Bár azt is hozzátették, tulajdonképpen az édes víz is sós, csak olyan elhanyagolható a sótartalma, hogy nem is érezzük.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!