Értékes gyűjtemény

2021.12.07. 17:18

Picasso- és Cassatt-alkotásokat is kapott a Boston College múzeuma

Több mint 20 millió dollár (6,5 milliárd forint) értékű adományt, köztük Pablo Picasso- és Mary Cassatt-alkotásokat kapott a Boston College múzeuma az egyetem egykori diákjától, a legendás befektetési menedzsertől, Peter Lynchtől.

Az egyetem keddi közleménye szerint a 27 festményt és három grafikát Lynch és felesége, Carolyn gyűjteményéből kapta az intézmény.

[eadvert]

Az adományt Lynchék kiegészítették ötmillió dollárral (1,6 milliárd forinttal), hogy ezzel támogassák a McMullen Művészeti Múzeum kiállítását, amit a gyűjtemény darabjaiból rendeznek.

Lynch 1965-ben végzett a Boston College-ben, jelenleg a Fidelity Management and Research Co. befektetési vállalat alelnöke. Mint mondta: adományával olyan ösztönzést akar adni a diákoknak és a múzeum látogatóinak, amilyet ő kapott, amikor a bostoni Szépművészeti Múzeumban járt fiatalkorában.

Közleménye szerint az ötven éven át gyűjtögetett kollekció átadásával abban szeretne segíteni, hogy a diákok közelebb kerüljenek a művészethez, és jobban megértsék, milyen fontos ennek a kifejezési formának a szabadsága.

„Minden diák tanulhat ebből a gyűjteményből, amely a festészet különböző stílusait vonultatja fel, és amelynek darabjai között Amerika elismert művészeinek az ország természeti szépségeit ábrázoló alkotásai is szerepelnek”

- fogalmazott.

Martin Johnson Heade: Cattleya orchidea és három kolibri

Forrás: bc.edu

A gyűjteményben látható Picasso több grafikája, Cassatt Anya és gyermeke című akvarellje, valamint John Singer Sargent, Albert Bierstadt és Jack Butler Yeats munkái.

Lynch felidézte, hogy gyűjteményét más múzeumok is szívesen fogadták volna, de mint hangsúlyozta, fontos volt számára, hogy alma matere kapja, ahol apja matematikát és fizikát tanított, felesége 2009-ben tiszteletbeli diplomát kapott, és ahová lánya is négy évig járt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!