Konferencia Liga

2023.10.25. 14:12

Genkben jubilál a Ferencváros

A belga bajnokság legutóbbi ezüstérmese, a Genk otthonában folytatja szereplését csütörtökön a Ferencváros a labdarúgó Konferencia Liga csoportkörében.

MW

Dejan Stankovicmég veretlen a Ferencváros edzőjeként

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar bajnok zöld-fehérek veretlenül vezetik az F csoportot és egy győzelemmel lépéselőnybe kerülnének a hozzájuk hasonlóan négypontos belgákkal szemben.

A Ferencváros történetében fontos mérföldkő lesz a találkozó, 

a 34-szeres magyar bajnok 350. összecsapásán lép pályára a nemzetközi kupaporondon.

Az FTC legutóbb 1995-ben találkozott belga csapattal, akkor az Anderlechttel vívott – ma már legendásnak nevezhető – párharcot a Bajnokok Ligája selejtezőjében. 

A zöld-fehérek idegenben 1-0-ra nyertek, majd az Üllői úton 1-1-es döntetlent született, amivel a Ferencváros története során először feljutott a BL főtáblájára.

A Genk egyszer került szembe eddig magyar riválissal, az Európa-liga 2012/13-es szezonjának csoportkörében otthon 3-0-ra, idegenben 1-0-ra győzte le a Fehérvárt. Több olyan játékos van, akik mindkét klubban megfordult, a legutóbbi ilyen a ghánai Joseph Paintsil, aki 2017 és 2018 között erősítette a Ferencvárost – 27 meccsen tíz gólt szerzett –, most viszont a riválisnál szerepel. 

PAINTSIL, Joseph
Joseph Paintsil, a KRC Genk játékosa a genki Cegeka Arénában 2023. október 25-én. A labdarúgó 2017 és 2018 között az FTC játékosa volt
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás:  MTI

Szívesen emlékszik vissza a Ferencvárosnál töltött idényére Joseph Paintsil, aki csütörtökön a Genk színeiben a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörében ellenfélként néz szembe a zöld-fehérekkel.
„Fantasztikus volt a Ferencvárosnál töltött szezonom. Elképesztő volt a hangulat a meccseinken, remek volt a kapcsolatom például Botka Endrével és Dibusz Dénessel. Szívesen emlékszem vissza a Mezőkövesd otthonában szerzett gólomra, vagy éppen a Fehérvár elleni találatomra” – nyilatkozta szerdán a Cegeka Arenában az M4 Sportnak a 25 esztendős támadó, akinek utóbbi találatát akkor az Év legszebb gólja címre is jelöltek. A kilencszeres ghánai válogatott futballista megjegyezte, azóta is folyamatosan figyelemmel követi a Ferencvárost, amely szerinte remek csapat, jó futballt játszik, és nem véletlenül vezeti a magyar bajnokságot. Paintsil elárulta, remek hangulatú összecsapásra számít csütörtökön, és bízik benne, hogy góllal vagy gólpasszal segíteni tudja majd csapatát. Hozzátette, egyben szeretnének emlékezetes estét szerezni a szurkolóiknak, céljuk a továbbjutás a csoportból. Paintsil ferencvárosi időszakáról és annak lezárásáról a Magyar Nemzet oldalán olvashatnak hosszabban. 

A Genkben és a zöld-fehéreknél is futballozott a 31-szeres válogatott Tőzsér Dániel – 2011-ben belga bajnoki címet is ünnepelhetett –, vagy a 32-szeres válogatott Horváth Ferenc, aki ugyancsak belga bajnoknak (1999) mondhatja magát.    

A Ferencváros a szerb Dejan Stankovic irányításával még veretlen, legutóbb, a hétvégén az újonc Diósgyőr otthonában nyert remek hangulatú, telt házas rangadót.

Ugyanakkor megsérült a gárda és a magyar válogatott bombaformában lévő csatára, Varga Barnabás, aki elképzelhető, hogy kihagyja a találkozót. Ebben az esetben várhatóan a szerb Aleksandar Pesic kaphat majd lehetőséget elöl, ő Miskolcon csereként pályára lépve győztes gólt szerzett.

A Genk jelenleg az ötödik a belga élvonalban, eddig csak egyszer, a második fordulóban, még augusztusban kapott ki, viszont az azóta lejátszott kilenc bajnokijából csak hármat nyert meg és hatszor döntetlent játszott.

Így a legtöbb pontosztozkodással rendelkezik az első osztályú csapatok közül. 

Képes magas szinten teljesíteni a Genk 

A Genk labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint hasonló erősségű csapatok találkoznak csütörtök este, amikor a magyar bajnok Ferencváros a belga ezüstérmes otthonában lép pályára. 

Wouter Vrancken a találkozót felvezető szerdai sajtótájékoztatón elárulta, nincsenek sérültek együttesében, mindenki bevethető, de egyelőre nem árulja el, kik kapnak majd szerepet a kezdőben.

A belga élvonalban a Genk ebben az idényben már hatszor is döntetlent játszott, hogy ennek mi lehet az oka, arra a tréner az MTI kérdésére így válaszolt:

Minden egyes találkozó más és más, volt olyan, amikor a mérkőzés korai szakaszában kiállítottak tőlünk egy játékost, vagy éppen szerencsétlenek voltunk a befejezéseknél. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok a játékosaimra, amiért ebben az időszakban is ugyanolyan keményen dolgoztak, és ennek például az előző fordulóban már meg is volt az eredménye

– fogalmazott a tréner, utalva ezzel a Mechelen elleni legutóbbi bajnokira, amelyet 4-0-ra nyert meg a Genk.

Nem szeretnénk a múlton rágódni, továbbra is képesek vagyunk magas szinten teljesíteni és remélem, így lesz ez holnap is

– tette hozzá a vezetőedző, aki megjegyezte, a két csapat hasonló, támadó stílusban futballozik, ennek köszönhetően látványos és izgalmas mérkőzésre számít.

Wouter Vrancken kijelentette, minden játékosától extra teljesítményre van szükség ahhoz, hogy csapata otthon tartsa a három pontot.    

A játékosok közül a kolumbiai védő, Carlos Cuesta állt az újságírók rendelkezésére, a dél-amerikai futballista elmondta, a Ferencvárost kiváló labdarúgók alkotják, a támadók képesek megtalálni az üres réseket, de ha kell, egy az egyben is veszélyesek. Hozzátette, a Genk célja mindenképpen a csoportgyőzelem, ehhez pedig nagyon fontos lenne megszerezni a három pontot.

A Genk-Ferencváros találkozót csütörtökön 21.00-tól az M4 Sport és a Kossuth Rádió is élőben közvetíti.

Konferencia-liga, csoportkör, 3. forduló, F csoport 

Genk-FERENCVÁROS 21.00
Fiorentina-Cukaricki 21.00

A csoport állása két kör után
1. Ferencváros   2   1  1  -   5-3  4 pont
2. Genk          2   1  1  -   4-2  4
3. Fiorentina    2   -  2  -   4-4  2
4. Cukaricki     2   -  -  2   1-5  0

Négy csapat őrizheti meg hibátlan mérlegét csütörtökön

A Slovan Bratislava az A, a Viktoria Plzen a C, a PAOK a G, a Fenerbahce a H csoportot vezeti egyformán hat ponttal. Közülük egyedül a török gárda játszik otthon (a bolgár Ludogorecet fogadja), a Slovan a Lille, a Plzen a Dinamo Zagreb, a PAOK pedig az Aberdeen vendégeként lép pályára.

Kiegyenlített a helyzet az E jelű négyesben, ahol minden együttes három ponttal áll, a játéknap kérdése az lesz a kvartettben: lesz-e olyan csapat, mely előnyt tud szerezni rtiválisaival szemben.

A legutóbbi fordulóban, három hete a Ludogorec elleni 7-1-es sikerrel a Konferencia Liga történetének legnagyobb különbségű győzelmét aratta a dán FC Nordsjaelland, amely ezúttal Nagyszombatra látogat a Spartak Trnavához.

A Konferencia Ligában a csoportok első helyezettjei automatikusan a nyolcaddöntőbe jutnak, a másodikok pedig az Európa Liga csoportjainak harmadikjaival találkoznak a rájátszásban, amelynek tétje a legjobb 16 közé kerülés lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában