Noszlop

2016.12.08. 20:15

A szovjet Gulág foglyaira emlékeztek

Noszlop - M. Mester Katalin helytörténetíró mesélt élményeiről a noszlopiaknak, kiderült, az ő felmenőik között is vannak Gulágot megjártak.

Piltman-Horváth Barbara

Az írónő a Mind elvitték a legények elejit... című, most újra megjelent könyvében a világ elől sokáig rejtegetett szovjet munkatáborokban szenvedő hadifoglyoknak sorsát tárja az érdeklődő olvasók elé. A megjelenés kapcsán látogatott a noszlopi könyvtárba is, színes előadásában arra is kitért, milyen nehézségeket kellett áthidalnia idős, szemérmes, a választott témával kapcsolatos keserű élményeiket sokáig magukba záró riportalanyai bizalmának megnyeréséért.

M. Mester Katalin elmondta, a tizenhárom emberből, aki a könyvében szerepel, sajnos már egyik sincs életben. Mind fiatal, 17-18 éves, a hazáját szolgáló katona volt, aki szovjet fogságba került. A könyvben helyet kaptak a felidézett keserű, sokszor megdöbbentő emlékek mellett regrutaképeik, tábori levelezőlapjaik, rokonok, ismerősök visszaemlékezései és a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszer-munkások emlékéve kapcsán az e témakört napirenden tartó és támogató Gulág Emlékbizottság.

Az együtt töltött másfél óra során az is kiderült, hogy kényszerkatonaként, politikai fogolyként orosz, francia, amerikai hadifogságba került fiatalok voltak a jelen lévő noszlopiak felmenői között is.Az előadás lebilincselte a hallgatóságot, sokat megtudhattak a Gulágon fogva tartott katonák szenvedéseiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!