Öcs

2016.03.18. 10:15

A falusi életforma előnyei - Öcsön szép a környezet, jó a levegő, nyugalom van

Távolról fehérlenek a templomok magasodó tornyai. Öcsön a katolikus, evangélikus és református templom mellett zsinagóga is épült. A Kab-hegy délnyugati lábánál elterülő község már az őskorban is lakott volt. Többször elnéptelenedett, de mindig újjáépítették. A község neve az Ichy és Nemes Eöcsy családnevekből alakult ki.

Tisler Anna

- Itt születtem, és soha nem gondoltam arra, hogy elköltözzek Öcsről, fogalmazta meg Takácsné Balogh Renáta. A fiatalasszony családi vállalkozásban mezőgazdasággal foglalkozik. Jelenleg 160 szarvasmarhájuk van. A takarmányt is maguk termelik, gazdaságuk gépesített. A gazdaságban a család öt tagja dolgozik, és ha a munka úgy kívánja, alkalmanként segítőket foglalkoztatnak. Renáta elmondta, tavaly jó évet zártak, bár érzése szerint az olyan közepes méretű vállalkozásoknak, mint az övék, egyre nehezebb. Ők azonban dolgoznak, és bíznak abban, hogy a következő időszak is eredményes lesz. Ugyancsak a községben született a jelenlegi polgármester, a társadalmi megbizatásúként második ciklusát töltő Mészáros Tamás is.

Takácsné Balogh Renáta családi vállalkozásban mezőgazdasággal foglalkozik  (Fotó:  Tisler Anna)

- Szép a környezet, jó a levegő, nyugalom van, mindannyian ismerjük egymást, számos közös élményünk van - fogalmazta meg a község előnyeit a polgármester. - Ma már a falusi életforma nem jelent hátrányt. A legkisebb településen is elérhető azon szolgáltatások többsége, amelyet egy városon élő élvez. Öcsön is kiépült a vezetékes földgázon kívül minden közmű. A gáz azért nem, mert a felméréskor kiderült, nincs rá igény. Ketten nyilatkoztak úgy, hogy rákötnének a hálózatra. A többség úgy gondolta, hogy számára megfelelő a vegyes tüzelésű kazán vagy a cserépkályha. Az iskola, óvoda és egészségügyi ellátás terén Ajkához kötődünk, sokan oda járnak dolgozni. A bejárást a három műszakban dolgozók is meg tudják oldani tömegközlekedéssel. Az utazás sem vesz el túl sok időt, húsz perc alatt beérnek a belvárosba.

Mészáros Tamás polgármester  (Fotó:  Tisler Anna)

A 200 lakó többsége nyugdíjas, akik már nem sietnek sehova. Akinek az egészsége engedi, műveli a kertet. A társasági életet a nyugdíjas klub jelenti számukra. A tagok aktívak, részt vesznek a falusi programokon. A Zöldszivárvány Asszonykórus tagjainak többsége is a szépkorúak közül kerül ki. A tagok a helyi rendezvényeken lépnek fel, és kaptak már felkérést a környék falunapjaira. A kórust az Ajka-padragkúti Szabó Jenőné vezeti. A helyi rendezvényekre az önkormányzat nem hív sztárvendéget, a lakók inkább a falubeliek és a környező falvak csoportjainak a műsorára kíváncsi. A múltjuk emlékeit is őrzik. A tájházat egy lakóházból alakították ki. A helyiségekben látható többek között szenes vasaló, régi bambis üveg, feliratos falvédők és mezőgazdasági eszközök.

A faluház gyűjteménye (Fotó:  Tisler Anna)

A csütörtök és szombat délután nyitva tartó könyvtárban március közepén nyílt egy fotókiállítás, amely az olvasási szokásokat mutatja be. A fotós járműveken, parkban állva könyvet olvasó embereket örökített meg. Szöllősi Tibor könyvtáros is az olvasás örömére akarja nevelni a gyerekeket. Bevezette, hogy csak azt követően ülhetnek le a számítógép mellé játszani, miután valamelyik, az életkoruknak megfelelő könyvből elolvastak két oldalt, és elmondták a tartalmát. Egy másodikos kislánynak úgy megtetszett a mesekönyv, hogy kikölcsönözte és elolvasta az egészet. Csütörtök délután két kisiskolás, Kaltenecker Afrodité és Nyári Ádám játszott egy ügyességi játékot a számítógépen. Afrodité kérdésünkre elmondta, hogy szeret Öcsön élni, mert szép a falu, itt laknak a barátai. Nyáron a játszótéren találkoznak, és a gyereknapot is megszervezik számukra. Padragkútra járnak iskolába. Közel van, néhány perc alatt beérnek.

Kaltenecker Afrodité és Nyári Ádám szívesen tölti idejét a könyvtárban  (Fotó:  Tisler Anna)

- Ma az általános iskolás korosztályban 11 gyermek van - tette hozzá Szöllősi Tibor. - Őket és az óvodásokat gyermeknap alkalmából Ajkára moziba vittük, majd Veszprémben az állatkertbe látogattunk. Nagy élmény volt mindenkinek. Amikor az én korosztályom volt gyerek, még egy osztályban voltunk ennyien. Mi még itt, helyben tanulhattunk. Sajnos, elöregszik a községünk. Többen halnak meg, mint ahányan születnek.

Szöllősi Tibor az olvasásra akarja nevelni a gyerekeket  (Fotó:  Tisler Anna)

Az életmód is átalakult. Ma már este csaknem mindenki a televízió előtt ül. A kilencvenes években még szombat esténként a vendéglőben találkoztak az emberek. Egy pohár bor mellett órákig kártyáztak, sakkoztak. Beszélgettek, tudtak egymásról. A disznóölések is közösségi programok voltak. Régebben az volt a ritka, hogy valahol nem tartottak disznót, ma pedig alig találni olyan házat, ahol tartanak.

Öcsi utcakép  (Fotó:  Tisler Anna)

A kertjét sem mindenki műveli. Az idősebbnek lehet, hogy már az egészsége nem engedi, a fiatal pedig a munkája miatt van sokat távol. A közösséghez tartozást viszont igényli a többség. Megalakították a fiatalok és középkorúak számára a Családosok egyesületét. A polgárőrség, amelynek Szöllősi Tibor az elnöke, 15 fővel működik. Szöllősi Tibor a község mindenese, ő a falugondnok és az alpolgármester is.

Hősei emlékét is őrzi a község  (Fotó:  Tisler Anna)

- Munkaköröm miatt a hivatali dolgokat is el tudom intézni - mondta. - Reggel viszem Padragkútra az óvodásokat, utána, ha kell, el tudom intézni Ajkán az ügyeket. Délben Taliándörögdről hozom a szociális étkezők ebédjét, majd három órakor ismét megyek az óvodásokért. Közben is mindig akad feladat. Az idősek gyakran kérnek segítséget a szakrendelésre való eljutáshoz. Orvosi rendelőnk van, hetente egyszer rendel a háziorvos. A rendelés után a gyógyszerekért Padragkútra megyek. Úgy szervezem a tevékenységet, hogy minél kevesebb kilométert tegyek meg. Ahol lehet, takarékoskodunk.Mészáros Tamás elmondta, hitel nélkül gazdálkodnak, tartalékuk is van. A lakosságot semmilyen adóval nem terhelték. Az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatoknak nyújtott támogatásból nekik három millió forint jutott. Az összegből az orvosi rendelő vizesblokkját és a faluház tetőszigetelését, a nyílászárók cseréjét oldották meg, valamint a vízelvezető árkok karbantartását fedezte az összeg. A források szűkössége miatt kevés pályázat saját erejét tudják fedezni, ezért azokat részesítik előnyben, amelyiknek a lakosság egésze hasznát veszi. Nemrég cserélték újra a falugondnoki gépkocsit.

A Balatontól 25 kilométerre fekvő, nyugodt, csendes és jól megközelíthető falut a külföldiek is felfedezték. Több német vásárolt ingatlant. Egy kivétellel nyaralónak használják azokat.

Címkék#Öcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!