Olvasó

2012.03.22. 17:13

Egyházi iskolák: érvek és ellenérvek

Napló Online

Tisztelt Steinhausz Úr!

Amint látom, önnek nehezen megy az értő olvasás. A vidéki kisiskolák tömeges egyházi kezelésbe vételével kapcsolatos aggályaimat az ön fantáziálása ellenére sem szerencsés "liberálbolsevik vircsaftként" értelmezni. Még egyszer leírom, hátha megérti: arra voltam bátor felhívni szíves figyelmét az értő olvasóknak, hogy miközben a Fidesz pártpolitikusai az állami kezelésbe vételekről döntöttek (pontosabban a miniszterelnöki akaratot beteljesítve nyomtak gombot) odafenn, idelenn ugyanazok a felelős döntéshozók az önkormányzati fenntartású iskoláikat az egyházak oltalmába kívánják helyezni. Mindezt az eddigieknél jóval költségesebben, és egyáltalán nem biztos, hogy így a jobb minőséget biztosítva teszik, és persze a nem egyházi adományokból, hanem az adóforintjainkból. A közoktatás finanszírozása és működtetése állami feladat. Az egyház - ahogyan eddig is - jogszerűen működtethet iskolákat, de ha hamarosan majd csak az egyházak tartanak fenn iskolákat, az már nagyon nincs rendben. Nemcsak nincs rendben, hanem még az alkotmányos jogainkat is sérti. Ma, amikor a legbefolyásosabb egyházi személyiségek, főtisztelendő érsekek a szegények és nélkülözők ügyeinek felkarolása és Pál apostol intelmeinek megtartása helyett inkább Orbán Viktor melletti hűségüket öntik nyílt levelekben formába, mit várjunk azoktól, akik a kétharmadra hivatkozva valódi érvek helyett agresszióval, a puszta erővel "érvelnek", és erénynek vélik alattvalói magatartásukat, feltétlen odaadásukat. Ha önnek a szabadsága elvesztése és tömegek szabadságának, a szabad iskolaválasztás jogának elvevése öröm, azt én megmásítani nem tudom. Búcsúzóul mégis Pál apostol szabadságra vonatkozó tanítását szeretném (ha még esetleg nem ismerné) szíves figyelmébe ajánlani: "Krisztus szabadságra szabadított meg minket, álljatok meg tehát szilárdan, és ne engedjétek magatokat újra a szolgaság igájába fogni."
 
Részemről a vitát, ha mindezt lehet egyáltalán vitának nevezni, lezártnak tekintem.
 
Katanics Sándor
Veszprém

 Lapozzon Steinhausz György válaszáért!

OLDALTÖRÉS: Steinhausz György válasza

Steinhausz György válasza

Steinhausz György válasza

Steinhausz György válasza


Tisztelt Katanics Úr!
 
Sértő megjegyzéseire, amit nekem szánt, nem reagálok, mert akkor azt hinné az olvasó, hogy ketten vitázunk a Napló hasábjain. Én az újság olvasóinak mondtam el a "csopaki iskolapéldát", hogy egyhangúlag szavazott a száz jelenlévő, és a törvény által felkínált egyik módot választották, hogy felekezeti iskola legyen Csopakon. Ön elmarasztalóan ír az érsek atyáról is, amiért nyílt levélben válaszolt egy amerikai professzor. A Napló március 21-ei számában dr. Márfi Gyula érsek úr erről már kifejtette a véleményét. Nem Orbán Viktor kedvében akart járni, hanem a magyarság védelmében emelte fel szavát.
 
Vita csak azért sem lehet köztünk, mert ön Gyurcsány-hívő, én meg a keresztény és nemzeti oldalon állok. Március 15-én az ön főnöke keresztény-,vallás- és papellenes kirohanása a keresztény magyarokban megdöbbenést váltott ki, hiszen az 1950-es évek szóhasználatával "féltette" Európát a kereszténységtől.
 
Pál apostolt idézte ön, hogy szabadságra buzdít minket Krisztus! Ez azt jelenti, hogy szabadon választhatunk, követjük-e a  tanítását, és ne engedjük magunkat a szolgaság igájába hajtani. Ezt a bűn szolgaságára értette. Igen, elege volt már ennek a népnek a "bűnös elvtársak" igájából, és nem kérünk többet belőle! Higgye el, hogyha nem én, akkor mások is tollat ragadnak, ha a keresztény és nemzeti érzésünket támadás éri, mert mi azonosulni tudunk Antall József végakaratával: "Én keresztény Magyarországot akartam, mert csak annak van jövője!"

Steinhausz György
Csopak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!