Olvasó

2012.07.19. 05:40

A gépek lázadása már a futballban is

Bekövetkezett az, ami egyesek szerint elkerülhetetlen volt: a technika befurakodott a labdarúgás alapvető szöveteibe.

Polgár Tibor

A futball szabályalkotó testülete (IFAB) a minap a gólvonal-technológia bevezetése mellett döntött, amit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a 2012-es klubvilágbajnokságon már ki is próbál. Az úgynevezett Hawk-Eye és a GoalRef rendszerek feladata az lesz, hogy a játékvezető segítségére legyenek a gólvonalon kialakult véleményes szituációk megítélésében. Apró szabálymódosítás, gondolhatnánk elsőre, de mindez ennél sokkal többet jelent. Ugyanis a labdarúgás szabályalkotói ezzel a döntésükkel - nyilván jókora külső nyomásra - kiengedték a szellemet a palackból és belepiszkáltak a világ legnépszerűbb sportágának alapjaiba.

A foci végletesen egyszerű, ám komoly tradíciókkal bíró, elemi érzelmekre ható csapatjáték, amelynek emberek a résztvevői. Kizárólag emberek. Most még csak a labdába ültetnek majd mikrochipet, később már a futballisták csukáiba, végül magukba a játékosokba, hogy aztán egy szobában gubbasztó tudóscsoport eldöntse, szabályos volt-e az imént bemutatott labdaszerzés. Oké, mindez kissé futurisztikus gondolatmenetnek tűnik, ezért inkább nézzünk egy konkrét esetet. Például, ha a legutóbbi EB-n már használták volna a gólvonal-technológiát és Kassai Viktor megadja az ukránok sokat emlegetett egyenlítő gólját az angolok ellen, akkor utána attól harsogott volna a sportvilág, hogy lesről indult a társházigazdák egalizálást eredményező akciója.

Így ha van gólvonal-technológia, akkor előbb-utóbb elvárás lesz a les-technológia, a tizenegyes-technológia, a piroslap-technológia, a szöglet-technológia, és a visszajátszások, videózások miatti játékmegszakítások egyszerűen elfojtják majd a futball eredeti varázsát. Amíg emberek rúgják a bőrt és vezetik a focimeccset, addig hagyjuk már meg nekik a hibázás lehetőségét. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, akik nem tökéletesek, még ha nem is túl trendi ezt kijelenteni manapság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!