Olvasó

2012.10.09. 09:28

Csererdei helyzetkép

Csererdő városrész sajátos tulajdonjogi helyzetéből adódóan az elmúlt két évtizedben számos megoldatlan problémát örököltek az itt élők.

Napló Online

Pozitív eredmény a gáz- és vízvezeték, szennyvízcsatorna, közvilágítás megoldása, habár ez utóbbi részben ideiglenes jelleggel működik. A nyáron önkormányzati képviselőnk úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy megoldódtak a Csererdő tulajdonjogi problémái. Mi, itt élők másképpen látjuk a helyzetet. A Vörösbegy utcai aszfaltban az úttesten álló távvezetékoszlop, a Weltimpex Gébics közi törvénytelen építkezése által semmibe vett szolgalmi jogok, a gépjárművek futóműveit rongáló, agyonfoltozott aszfaltburkolat nem épen konszolidált viszonyokat tükröz. Kértük a várostól, hogy a 3-as autóbusz végállomásán egy járdasziget létesüljön az itt élő kisiskolások és idősek felszállásának megkönnyítése érdekében a magas építésű, régi járművekre. Az ígéretet megkaptuk, a járdaszigetet azóta sem. Szeretnénk, ha az odafigyelés nemcsak a szavak szintjén, hanem a tettekben is érzékelhető lenne.

Poór Ferenc
Veszprém

 

A teljesség kedvéért
 
A Csererdei, illetve arra felfűzött lakóutcák és közök hosszú évtizedekig a közforgalom elől elzárt magánútként üzemeltek, és az iparterület tulajdonosának birtokában és üzemeltetésében voltak. Kiépítésük is ennek megfelelően történt, azaz sem a helyi közutakra vonatkozó műszaki előírások, sem a közművesítés nem úgy kerültek kialakításra, hogy ezen a területen közforgalmú úthálózat és közműrendszer üzemeljen.

Az ipari tevékenység megszüntetését, illetve nagymértékű csökkentését, az elmúlt években a Bakony Művek felszámolási eljárását követően lakossági kezdeményezésre megállapodás útján kerültek a Kenderike, Szalonka, Szajkó utca, Gébics köz, illetve 1964/3. és 1963/5. hrsz.-ú közlekedési területek (külső buszforduló területe) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzat tulajdonába és kezelésébe. A földhivatali nyilvántartás szerint a Csererdei út a Csererdő-C Campus Kft., míg a Vörösbegy utca a Csererdő-Lakó Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonában és kezelésében van.
 
Ezt követően - érzékelve a területen lakók problémáit - megkezdődött az érintett területek rendezése, beleértve a Csererdei út területét is, és fokozatosan kiépítésre és rendezésre  került az ivóvízhálózat, a szennyvízcsatorna-hálózat, valamint a UPC Magyarország Kft. hírközlési hálózata, továbbá áthidaló megoldásként ideiglenes jelleggel megoldásra került az érintett terület közvilágítása. A megépített közművek üzemeltetése a nem önkormányzati területeken továbbra is a tulajdonos feladata.

2011. évben a város a teljes Csererdő területére vonatkozó tanulmánytervet készíttetett, mely magában foglalja mind a közlekedés, mind pedig a közműszolgáltatók nyomvonalas létesítményeinek rendezési lehetőségeit. Ezt követően 2012. folyamán megkezdődött az érintett területre vonatkozó útépítési, közvilágítási, csapadékvíz-elvezetési és zöldterület-rendezési engedélyezési tervek elkészíttetése. A terv véglegesítése jelenleg zajlik.

Az önkormányzatnak fontosak a csererdeiek (ellátjuk a kátyúzást, javítást és hóeltakarítást még a Csererdei úton is, annak ellenére, hogy nem az önkormányzat feladata lenne), ezért minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a viszonyok rendeződjenek.
 
Dr. Mihalovics Péter
önkormányzati képviselő
 
Kovács Zoltán
irodavezető,
Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési Iroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!