Olvasó

2013.11.12. 19:32

Citera és nyerere

A veszprémi Hriszto Botev Általános Iskola hét végi hagyományőrző rendezvényén népi zenei műhely arra vállalkozott, hogy megismertesse a gyerekekkel a kevésbé ismert és népszerű népi hangszereket.

Jákói Bernadett

Nem csak meséltek róluk, a gyerekek különböző hangszereket, citerákat, ritmushangszereket  keltettek hangzásra, előkerült a tekerőlant is, népies nevén a forgólant vagy  nyenyere érdekes  megszólaltatását  is élvezhették. A kisdiákok legtöbbje itt találkozott először ezekkel a hangszerekkel testközelben. Kipróbálhatták, milyen egy citerazenekarban közösen citerázni, valamint népdalokat énekelni hangszerkísérettel.

A tekerőlant, népies nevén a nyenyere érdeklődést váltott ki a gyerekek körében, van, aki most látott először ilyen hangszert (Fotó: Jákói Bernadett)

 

A mai modern korunkban egyre ritkábban megszólaló népi hangszerek élénk érdeklődést váltottak ki, csak reméljük, hogy az ifjúság körében is mihamarabb lesznek követői és használói ezeknek a hagyományértékű magyar népi hangzásvilágot megismertető instrumeneknek.  A bemutatót közös népdalének és hangszerjáték zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!