Olvasó

2014.05.21. 12:10

Erdélyben a padányisok

A veszprémi Padányi Katolikus Gyakorlóiskola mindkét hetedikes osztálya tanulmányi kirándulásra utazott május elején Erdélybe.

A 7. A osztályosok 26 fővel, a 7. B-sek 21-en indultak útnak. Gazdag program várt ránk: ismerkedtünk Kalotaszeg, Mezőség és Székelyföld népi művészetével, nyomába eredtünk Erdély természeti kincseinek, szellemi nagyjainak. Eljutottunk a szatmárnémeti testvériskolánkba, ahol táncházzal vártak bennünket a Kölcsey Főgimnázium hetedikesei. Válaszúton rácsodálkoztunk Kallós Zoli bácsi meseszép népi gyűjtésére, hallottunk ízes székely beszédet Mérán, imádkoztunk és énekeltünk a csíksomlyói kegytemplomban. Jártunk a Gyilkos-tónál, a Szent Anna-tónál, gyalogoltunk a Békás-szoros hegyei közt, s megnéztük a tordai sóbánya hatalmas tárnáit. A híres házsongárdi temetőben járva megidéztük ismert költőink, Dsida Jenő, Reményik Sándor és Szilágyi Domokos alakját. Utunk során találkoztunk szórványban élő diákokkal is: Csíksomlyóra a Szent István Gyermekvédelmi Központba vittük adományainkat, Felsősófalván Manyi néni napköziseivel jártuk meg a sószorost. Csodálatos élmény volt találkozni a Szent László Gyermekotthon kis lakóival Tusnádfürdőn. Az ottani gyermekek barátjukként kísérték végig az otthonon a gyerekeket, majd közös beszélgetés után fát ültettek.

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján az iskola a felső tagozatosok számára témanapot szervez, melynek vezérgondolata Kós Károly mottója: A múltunk megvan, a népünk él, és él még népünk művészete is.

Baradits-Stummer Márta,

Fábián Norbert,

osztályfőnökök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!