Olvasó

2014.09.06. 09:25

Szent Imre nyomán

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat kirándulást szervezett Dél-Lengyelországba augusztus 16. és 19. között.

Úticélunk a Szent Kereszt-hegység volt. Külön örömünkre szolgált, hogy a kiránduláson magyar barátaink is részt vettek, sőt még az ukrán közösség tagjai is velünk tartottak.

Első állomásunk Swieta Katarzyna volt, egy gyönyörű falu a Szent Kereszt-hegység szívében. Ezután a régió fővárosába, Kielcébe látogattunk. A város egy magával ragadó geológiai rezervátummal is rendelkezik, mely valóságos szigetként emelkedik ki a nyüzsgésből. A belvárosi parkban híres emberek mellszobrai között sétálhattunk. A Szent Kereszt-hegyre kisvasúttal jutottunk fel. Az 575 méter magas hegy tetején bencés kolostor áll, amelynek 1000 éve Szent Imre herceg volt az alapítója. A hely az itt őrzött erkélyről híres. Ez nem más, mint a Szent Kereszt egy darabja, melyet Szt. Imre herceg adományozott a kolostornak.

Az épület együttesben a kolostor mellett bazilika, kápolna és múzeumok is vannak. Bennünket a kolostorban a helyi atya üdvözölt és ismertette az ottani Szent István-hagyomány lényegét. Érdekesség, hogy náluk augusztus 16-án ünneplik István királyt.

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezte dél-lengyelországi kirándulás nagyszerű hangulatban telt, kellemes élményekkel gazdagodtak a résztvevők (Fotó: Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat)

Kirándulásunk harmadik napján Ujazdon néztük meg azt a XVII. századi palotát, mely egy lengyel báró tulajdonában állt. Versailles előtt ezt a kastélyt emlegették Európa legfényűzőbb helyeként. A kastélylátogatást egybekötöttük az opatowi bazilika megtekintésével, mely még a román korban épült.

A túra végére Sandomierz városát hagytuk, mely a köztudatban a reneszánsz gyöngyszemeként szerepel. Ha az óvároson végigsétálunk, meg fogjuk érteni, miért illetik ezzel a kifejezéssel a várost. Pihenésképpen a csoport a Visztulán hajókázott és romantikus sétát tett a Hedwig-szurdokban.

A kirándulás nagyszerű hangulatban telt, kellemes élményekkel gazdagodtunk magyar barátaink körében, tovább ápolva a Szent Imre áltál megerősített ősi lengyel- magyar kapcsolatot.

Winerowicz-Papp Renáta

Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!