Olvasó

2014.10.04. 09:20

Október elseje a zene világnapja

Csodálatos gazdagság a zenéé. A munkadaloktól Stockhausenig, Kurtág Györgyig terjed az a skála, amit felölel a zeneirodalom.

Fantasztikus élményt szerezhet a koncertre járó ember: az együtt megszólaló hangszerek összhatást gyakorolnak a hallgatókra.

A pápai Bartók Béla Zeneiskola híres növendékhangversenyeiről és tanári koncertjeiről. Az a jó, hogy a zene világnapjától év végéig többször megismétlődik, hogy tanárok és diákok együtt lépnek a színpadra, óriási élményt szerezve ezzel a hallgatóknak, különösen a fellépő gyerekek szüleinek.

Jómagam a mai napig őrzöm azt az emléklapot, amelyet első hangszeres szereplésemért kaptam.

Minden zeneiskolában műhelymunka folyik. A hangszer és a zene megszerettetése a cél, s ehhez adnak nagyszerű keretet az egyszemélyes foglalkozások. A folyamatos odafigyelés az éppen részt vevő gyermek személyiségére koncentrációt igénylő, összetett feladat. Nemcsak zenei nevelés folyik itt, hanem a növendékek több szempontú oktatása is. Az első kérdés mindig az, hogy mi történt veled az elmúlt héten. S a válaszból lehet következtetni arra, hogy milyen lelkiállapotban van a tanuló, mennyire terhelhető az órán.

Fontos az, hogy Magyarországon is külön műsorokkal emlékezzünk meg október 1-jéről, a zene világnapjáról! Az a jó, hogy nagyon sok országban rendeznek ilyenkor koncerteket felejthetetlen élményt adva az embereknek.

Édesanyám jut eszembe ilyenkor, aki 1954-től 2000-ig volt a Bartók Béla Zeneiskola tanára. Soha nem feledhető odaadással tanította a rábízottakat. Felvillan előttem bátyám egyénisége. Ő jelenleg Kanadában, Sasketoonban tanít az egyetemen zeneszerzést és összhangzattant. Mindig tiszteltem őt, hiszen műveivel meghódította az egész világot.

Csapó Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!