Olvasó

2016.10.18. 14:31

Kirándultak a dózsások

Iskolánk, a Dózsa György általános iskola német nemzetiségi tagozatának tanulói számára rendszeresen szervezünk olyan tematikus tanulmányi kirándulásokat, amelyek segítik elmélyíteni a hon- és népismeretórán tanultakat.

Olvasó

Útjaink során a gyerekek megtapasztalhatják, hogy mennyire fontos ismerni gyökereinket, s ápolni, továbbadni az itt élő német közösség hagyományait, szokásait, kultúráját.

Október 14-én pénteken az 5. a és a 6. a osztály tanulóival keltünk útra. Tanulmányi kirándulásunk első állomása Mór volt, ahol a Lamberg-kastély német nemzetiségi kiállítását tekintettük meg. A gyűjtemény a Mórra telepített német lakosság életébe enged bepillantást. Megismertük lakóházaik legjellegzetesebb berendezési tárgyait, használati eszközeiket, szokásaikat. Megtudtuk azt is, hogy hogyan készül a régi sváb móri édesség, a kvircedli. Ha alkalmunk lesz rá, ezt el is fogjuk készíteni a gyerekekkel együtt! De hogy most se távozzunk üres kézzel, arról a kastély munkatársai gondoskodtak – segítségükkel igazi sváb rongybabát készített mindenki.

A kastélyparkban elfogyasztott ebédünk után Pusztavámra utaztunk tovább. A sváb hagyományokkal rendelkező kisközség Fejér megye északkeleti peremvidékének egyik völgyében fekszik. A tájház előtt már várt bennünket Pusztaváminé Marika néni, aki igazi helybéliként sok-sok érdekességet mesélt a pusztavámi svábok szokásairól, hagyományairól. A település kiállítása után a saját gyűjteményét is megmutatta nekünk, ahol többek között gyönyörű, régi komatálak egész sorát láthattuk. Még azt is megszervezte nekünk, hogy bepillanthassunk egy több mint százéves borospincébe, ahol a gazda mesélt a szőlőművelés történetéről, eszközeiről. Mire a falu végén emelkedő kálváriadombot is megjártuk, még a nap is kisütött!

Remélhetőleg velem együtt mindkét osztály tanulói úgy érezték a nap végére, hogy jók, jók ezek a német hon- és népismeret órák az iskolában, de az igazi mégiscsak a saját tapasztalat és az, ha „életre kel" a tananyag!

Bokor Zsuzsanna,
Dózsa György általános iskola, Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!