nagy potenciál

2019.04.29. 12:30

Pilótaképző-központot hoznak létre Hévízen

A norvég tulajdonú Central European Aviaton Cluster partnerével, az ugyancsak norvég Pilot Flight Academyvel pilótaképző-központot hoz létre Hévízen 15 millió euró beruházással.

Budapest, 2019. április 29. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Stig Eyde, a Central European Aviation Cluster elnöke a norvég tulajdonú Central European Aviation Cluster beruházásbejelentõ sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. április 29-én. A cég pilótaképzõ központot hoz létre Hévízen norvég partnerével, a Pilot Flight Academyvel közösen 15 millió euró beruházással. A képzés õsszel indul, a tervek szerint évente 300 pilótát képeznek majd. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást bejelentő hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a hévízi pilótaképző-központ hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a következő időszakban még hangsúlyosabban kerüljön fel a világ dinamikusan fejlődő repülési iparágának térképére.

Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy a repülési iparág egyre élesebb helyzetben működik, a légitársaságok egyre több járatot indítanak, ehhez pedig egyre több jól képzett pilótára van szükség.

A miniszter elmondta, hogy

Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik Magyarországra. A központban évente 300 pilótát képeznek ki 80 oktató és szakértő vezetésével.

A hévízi bázison kialakítják a szükséges hangárokat, oktatási létesítményeket, szálláshelyeket és a szimulátorközpontot. A pilótaképző-akadémia Ausztriából már megrendelte a képzéshez szükséges repülőgépeket, az ősztől megindul a képzés Hévízen – mondta Szijjártó Péter.

A Wizzair 2017 decemberében kezdte meg Nyíregyházán saját pilótáinak képzését, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen két évtized után újraindult a katonai pilóta, légiirányító képzés. Tavaly Debrecenben megindult az egyetem műszaki karán a repülőgép-vezetői képzés, és ezeknek a norvég beruházás további lendületet ad – tette hozzá.

A hévízi beruházás az államközi kapcsolatoknak is jót tesz, Magyarország és Norvégia stratégiai kérdésekben – például az energia- és védelempolitika területén – szövetségesek. Mindkét ország tagja a NATO-nak, így egy-egy beruházás még szorosabbra fűzi a stratégiai kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Stig Eyde, a Central European Aviation Cluster elnöke (j2), Frode Granlund, a Pilot Flight Academy ügyvezetője és tulajdonosa (j), Manninger Jenő, Keszthely és térsége fideszes országgyűlési képviselője (b) a norvég tulajdonú Central European Aviation Cluster beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. április 29-én.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Stig Eyde, a Central European Aviaton Cluster elnöke elmondta, hogy a beruházási lehetőséggel a Norvégiában tartott befektetési tájékoztatón ismerkedtek meg. Döntésükhöz a magyar befektetési ügynökség, a Hipa sok segítséget nyújtott. Közölte:

óriási potenciált látnak a Hévíz-Balaton repülőtérben, a város pedig közkedvelt turisztikai célpont.

Frode Granlund, a Pilot Flight Academy ügyvezetője és tulajdonosa kiemelte, modern pilótaképző központ jön létre Hévízen. Rámutatott arra, hogy

a Pilot Flight Academy Európában az egyik legnagyobb pilótaképző központ, tíz országban van jelen,

Magyarország – földrajzi elhelyezkedése és jó időjárása miatt – kiváló helyszín.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint az egykori katonai repülőtér fejlesztése stratégiai jelentőségű a Dunántúl számára.

Keszthely-Hévíz térsége Budapest után a második legnagyobb turisztikai célpont Magyarországon, a befektetés magas szintű technológiát, szakképzést jelent, és további beruházásokat generálhat – mondta Manninger Jenő.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Stig Eyde, a Central European Aviation Cluster elnöke a norvég tulajdonú Central European Aviation Cluster beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. április 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában