összeesküvés-elmélet

2019.08.12. 08:48

A boncolás után sem derült ki Jeffrey Epstein halálának oka

Egy volt rabtársa szerint kizárt, hogy a milliárdos felakasztotta magát. Úgy nyilatkozott, a szigorú ellenőrzések és a cella körülményei sem tették volna ezt lehetővé.

Forrás: MTI/AP

Fotó: New York State Sex Offender Registry

Jeffrey Epstein halálának okát a boncolás után sem lehet egyértelműen megállapítani, ehhez még több információra van szükség – közölte dr. Barbara Sampson igazságügyi orvosszakértő New Yorkban.

Az igazságügyi orvosszakértő nem mondott további részleteket: sem azt, hogy milyen jellegű információkra van még szükség, sem pedig azt, hogy gyanakszik-e valamire. Azt azonban elmondta: a boncoláson Epstein ügyvédjeinek kérésére részt vett dr. Michael Baden magánorvos, patológus is.

A The New York Times című lap idézte New York város egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselőjét, aki azt mondta: Sampson doktor azt valószínűsíti, hogy Jeffrey Epstein felakasztotta magát, de ennek megerősítésére még további információkra van szüksége.

Az emberkereskedelem és kiskorúak megrontása vádja miatt korábban előzetesbe került Epsteinre szombatra virradóra találtak rá manhattani börtöncellájában.

Eszméletlen volt, azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni. A rendőrség szombati közleménye szerint öngyilkosságot követett el. A The Washington Post című lap azt is tudni vélte, hogy felakasztotta magát.

Több politikus is magyarázatot követelt, kiváltképp azért, mert a különlegesen szigorú és biztonságos manhattani börtönben a 66 éves Epstein három héttel ezelőtt már megkísérelt öngyilkosságot.

Akkor a börtönben szigorú megfigyelés alá helyezték, elkerülendő az újabb öngyilkossági kísérletet, ám szombaton kiderült, hogy ezt a megfigyelést július végén felfüggesztették.

William Barr igazságügyi miniszter még szombaton közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: az ügy „komoly kérdéseket” vet fel. Egyúttal vizsgálatot rendelt el.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már megkezdte a nyomozást Epstein halála körülményeinek feltárására.

Közben az amerikai sajtóban a börtön tisztségviselőitől származó értesülések jelentek meg arról, hogy Epstein felügyelete nem mindenben felelt meg az előírásoknak.

Nem tartották meg a félóránként esedékes ellenőrzést, és a cellájából máshová helyezték a másik rabot, holott az előírások szerint mindig két fogolynak kell tartózkodnia egy cellában.

Rod Rosenstein, az igazságügyi tárca volt helyettese Twitteren azt írta: „a pedofíliával megvádoltaknál nagy az öngyilkosság kockázata”, ezért „különös figyelmet kell fordítani rájuk”.

Jeffrey Epstein halála összeesküvés-elméletek özönét indította el. Ezeket az elméleteket tovább táplálja egy, a New York Postban megjelent interjú, amelyet a manhattani börtön egyik volt rabja adott: szerinte kizárt, hogy Epstein öngyilkos lett.

„Egyszerűen nem lehet, hogy az a férfi öngyilkos lett. Én túl sok időt töltöttem azokban a speciális cellákban, és tudom, hogy ez lehetetlenség. A plafon és a padló között 8-9 láb (körülbelül 2,5-2,7 méter) a távolság. Nincs hová csatlakoztatni bármit is” – mondta a névtelenül nyilatkozó rab.

Majd részletezte, hogy a cellában ugyan vannak lepedők, de ezek papírvékonyságúak, nem elég erősek.

„Kilencven kilós volt, nem bírták volna el” – utalt Epsteinre a volt rab.

A lap két újságírójának kérdéseire válaszolva a volt rab azt is elmondta:

az ágyra sem köthette fel magát a milliárdos, a priccs ugyanis acélból készült, mozdíthatatlan, tovább nincsenek villanykapcsolók és rácsok sem.

„Nem adnak neked semmit, amit sikeresen halálos fegyverré alakíthatsz át. Ha levelet akarsz írni, akkor gumiból készült tollat adnak és talán hetente egyszer egy darab papírt” – fűzte hozzá.

Borítókép: A New York State Sex Offender Registry által közreadott, 2017.március 28-án készített kép az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt Jeffrey Epstein amerikai milliárdos üzletemberről, aki előzetes letartóztatása alatt, 2019. augusztus 9-én egy manhattani börtönben öngyilkos lett

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában