csempészet gyanúja

2019.08.05. 13:50

Tagadja Bagdad, hogy iraki volna az Irán által lefoglalt tartályhajó

Az iraki olajipari minisztérium tagadta vasárnap este, hogy iraki volna az a tartályhajó, amelyet Irán lefoglalt a Perzsa-öbölben, és erről Teherán aznap bejelentést tett.

Az IRNA iráni állami hírügynökség jelentette aznap, hogy az iráni hatóságok július 31-én üzemanyag-csempészet gyanújával lefoglalták a Hita nevű hajót az öböl északi részén, a Fárszi-sziget közelében. A tartályhajót Busehr kikötőjébe irányították, és szállítmányát átadták az olajtermékek szétosztásával foglalkozó állami vállalatnak.

A hajó 700 ezer liter dízelolajat szállított, és hét különböző nemzetiségű matrózt vettek őrizetbe a fedélzetén egy bírósági illetékes utasítása alapján – közölték.

Az iraki olajipari minisztérium közlése szerint a hajóhoz nincs köze az országnak, és Irak megfelel minden nemzetközi jogi normának az olajipari termékek szállítása területén.

Nem ez az első hajó, amelyet az iráni hatóságok lefoglaltak a múlt hónapban. Július 14-én a panamai zászló alatt hajózó Riaht, 19-én pedig a Stena Impero brit olajszállítót is feltartóztatták, feltehetőleg bosszúból egy olajcsempészéssel vádolt iráni tartályhajó feltartóztatása miatt.

A brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál foglalta le a Grace 1 nevű iráni tartályhajót július elején azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.

A Reuters megjegyezte: Irán a világ azon államai közé tartozik, ahol nagyon olcsó az üzemanyag részben a nagy állami támogatások, másrészt a helyi fizetőeszköz leértékelődése miatt. Emiatt tengeren és szárazföldön egyaránt burjánzik az üzemanyag-csempészet, a hatóságok pedig igyekeznek szigorúan fellépni ellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában