Beismerés

2020.02.11. 06:51

Százkilenc amerikait ért agysérülés az iráni rakétatámadásban

Százkilenc amerikai katona szenvedett könnyebb agysérülést a januári iráni támadásban Irakban – jelentette be hétfőn kiadott közleményében a Pentagon.

Anbár, 2020. január 13. Romok és törmelékek között amerikai katonák és egy riporter az iraki Anbárban mûködõ Ain al-Aszad légi támaszponton 2020. január 13-án. Irán január 8-án tizenhét rakétát lõtt ki az amerikai katonákat is állomásoztató támaszpontra megtorlásul amiatt, hogy az amerikai haderõ likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevû különleges egységének parancsnokát. MTI/AP

Forrás: MTI / AP

Fotó: Kászim Abdul-Zahra

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a sérültek közül 76 katona már vissza is tért a szolgálatba.

Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata 2020. január 8-án hajtott végre rakétatámadást két olyan iraki katonai támaszpont ellen, ahol amerikai katonák is tartózkodtak. Ez megtorlás volt Kászim Szulejmáni tábornok haláláért. A Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát dróntámadással likvidálták az amerikaiak.

Sokáig tagadták

Washingtoni illetékesek akkor azt állították, hogy amerikai katonák nem sebesültek meg, és hasonlóképpen nyilatkozott Donald Trump amerikai elnök is, aki azt állította, hogy Washington éppen ezért nem indít megtorló akciót Teherán ellen.

Január közepén jelentek meg az első hírek arról, hogy mégis voltak sérültek amerikai katonák között, de az első információk csak „agyrázkódásról” szóltak. Donald Trumpot a davosi Világgazdasági Fórumon is megkérdezték erről, ám az elnök annyit mondott: hallott róla, hogy néhány katona „fejfájástól szenved”, de szerencsére nincs komolyabb bajuk.

Január végén az amerikai védelmi minisztériumban tartott sajtókonferencián Mark Esper miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője már azt mondta, hogy 34 katonát ápolnak traumás agysérüléssel. Ez általában súlyos agykárosodást jelent, de Esper és Milley hangsúlyozta, hogy „enyhe sérülésről” van szó, amelynek alig volt tünete, ezért nem diagnosztizálták azonnal. A tárca szóvivője akkor azt mondta, hogy 16 katonát Irakban, kilencet Németországban, egyet Kuvaitban ápolnak, nyolc sérültet pedig hazaszállítottak az Egyesült Államokba.

Ütés, rázkódás vagy légnyomás okozza

Ezt követően jelentette be hétfői közleményében a Pentagon, hogy összesen 109 katonánál állapítottak meg könnyebb agysérülést. A tárca nem kívánt további kommentárt fűzni az információhoz.

A Pentagon adatai szerint 2000 óta mintegy 408 ezer katonánál állapítottak meg traumás agysérülést (TBI). Ez az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szakemberei szerint „az agy normális funkcióinak elakadását jelenti”, oka leggyakrabban a fejet ért ütés, erős rázkódás vagy légnyomás.

Borítókép: Romok és törmelékek között amerikai katonák és egy riporter az iraki Anbárban működő Ain al-Aszad légi támaszponton 2020. január 13-án, a rakétatámadás után

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában