Koronavírus

2021.12.06. 17:36

Dél-Afrikában a kórházak megnövekedett terhelésre készülnek

Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma a múlt hétfőn mintegy 2300 volt, de péntekre ez a szám több mint 16 ezerre emelkedett.

A Dél-afrikai Köztársaságban a kórházak felkészülnek a megnövekedett terhelésre, miután a koronavírus új, omikron nevű mutációja miatt megemelkedett a regisztrált fertőzöttek száma – jelentette be az ország elnöke, Cyril Ramaphosa hétfőn.

Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma a múlt hétfőn mintegy 2300 volt, de péntekre ez a szám több mint 16 ezerre emelkedett.

Ramaphosa kiemelte, hogy az új esetek nagy részéért az omikron a felelős, amely az ország több vidékén már gyakrabban okoz megbetegedést, mint a vírus delta változata. Az elnök „nagyon aggasztónak” minősítette a járványhelyzetet, de megnyugtatott mindenkit, hogy az ország elegendő vakcinával rendelkezik. Az oltás felvételére buzdította honfitársait.

„Az oltás elengedhetetlen a gazdaság felélénkítéséhez, ugyanis minél több ember oltatja be magát, annál több gazdasági szektor nyithat újra” – szögezte le az elnök, hozzátéve, nemsokára ismét összehívják a járványügyi bizottságot, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek az omikron vírusváltozat megjelenése miatt.

Az új típusú koronavírus korábbi változataihoz képest jelentős mutációkat tartalmazó variánst a világon először Dél-Afrikában észlelték, még novemberben, azóta világszerte felbukkant, egyebek között Európában és Latin-Amerikában is. Ezt követően számos ország utazási korlátozásokat rendelt el a dél-afrikai térség államaival szemben.

A baltimore-i Johns Hopkins kórház hétfő reggeli adatai szerint a Dél-afrikai Köztársaságban a járvány kezdete óta 3 031 694 fertőzöttet és 89 966 halálos áldozatot jegyeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában