Jövőkép

2021.12.07. 07:42

Szijjártó: a stabilitás meghatározó abban, hogy mely országok kerülhetnek az új korszak nyertesei közé

A jelenlegi nehéz helyzetben a gazdasági, biztonsági és politikai stabilitás meghatározó tényező abból a szempontból, hogy mely országok kerülhetnek az új világgazdasági korszak nyertesei közé – hangsúlyozta hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a Magyar Bankszövetség évzáró eseményén elmondott beszédében kijelentette, hogy „nagyon durva két év van mögöttünk”, a koronavírus-járvány súlyos gazdasági válságot okozott, és „korábban megtörhetetlennek hitt tendenciák fordultak vissza”. Rámutatott, hogy tavaly globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 42 százalékkal visszaestek a beruházások és 5 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene.

Aláhúzta, hogy a pandémia „nem enged a szorításából”. És aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az oltottsági arány Afrika számos országában még mindig csak 7 százalék körül van, így a kontinens kiváló terepe az újabb vírusvariánsok kialakulásának, a migráció pedig felgyorsítja ezek terjedését.

Kiemelte, hogy az elmúlt másfél évtizedben ez már a második világgazdasági válság, aminek kapcsán aláhúzta: Magyarországon a kormány intézkedései mindkét esetben eltértek a fősodortól, és sikeresebbek voltak, mint máshol – legalábbis 2010-et követően. A bankrendszer pedig akkor és most is kivette a részét a válságkezelésből.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a sikeres válaszintézkedésekhez elengedhetetlen a helyes helyzetfelismerés. Tavaly például szükség volt arra a „bátor döntésre”, hogy a kormány a forrásokat a tömeges munkanélküliség megelőzésére fordítsa, nem fogadva el azt a premisszát, hogy annak elkerülhetetlen a kialakulása – mondta.

Mint közölte,

a gazdasági, biztonsági és politikai stabilitás döntő tényező abból a szempontból, hogy mely országok kerülhetnek az új korszak győztesei és melyek a vesztesei közé.

Ezzel összefüggésben kitért arra, hogy hamarosan újabb adócsökkentések lépnek életbe, erősödik az ország versenyképessége, biztosított a stabil energiaellátás, valamint hatékonyan védik a határokat. „Politikai stabilitás tekintetében pedig jövőre tervezzük megtenni a következő nagyon fontos lépést” – fogalmazott, a parlamenti választásokra utalva.

A miniszter ezt követően arról beszélt, hogy a keleti nyitás politikájának meghirdetése kifejezetten sikeresnek bizonyult, ugyanis a világgazdaság fókusza jól láthatóan tolódik el keleti irányba.

Majd végezetül leszögezte, hogy fontos preferenciává lépett elő a „kifektetések”, azaz a magyar vállalatok által külföldön végrehajtott beruházások támogatása. Ennek nyomán ugyanis szerinte közelebb kerülhet az a kívánt állapot, hogy ezekből megközelítőleg annyi forrás jusson vissza a magyar gazdaságba, mint amennyi profitot a külföldi cégek Magyarországról kiutalnak.

Hozzátette: az Eximbank idén eddig mintegy 480 milliárd forint hitelt helyezett ki, ami rekordnak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában