Közvélemény-kutatás

2023.05.08. 07:46

A magyarok nyolcvan százaléka szerint az uniós források biztosítása a magyar képviselők hazafias kötelessége

A magyar lakosság négyötöde (80 százalék), de még a baloldali szavazók háromnegyede (75 százalék) is egyetért abban, hogy a magyar EP-képviselők hazafias kötelessége, hogy munkájukkal minél több uniós forrást szerezzenek hazánk számára. A Real PR 93. közvélemény-kutatása szerint a budapesti (76 százalék) és vidéki szavazók (81 százalék) egyaránt az uniós pénzek biztosítását és nem pedig annak visszatartását várnák el.

Képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2023. április 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

A felmérés szerint – amelyet május 2. és 4. között készítettek ezer ember telefonos megkérdezésével – a budapesti (76 százalék) és vidéki szavazók (81 százalék) egyaránt az uniós pénzek biztosítását és nem pedig annak visszatartását várnák el.

A közleményben emlékeztetnek, hogy Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője arról nyilatkozott a közelmúltban, hogy hazafias kötelezettségének érzi megakadályozni az uniós pénzek Magyarországra érkezését a korrupcióra hivatkozva. 

A magyar lakosság azonban éppen ellenkezőleg gondolkodik erről: 

80 százalék azt tekinti a képviselők hazafias kötelességének, hogy minél több uniós forrás megszerzését segítsék elő munkájukkal az ország számára. Csak alig egytizednyien osztják Molnár Csaba nézetét, 12 százalék nem várja el a magyar EP-képviselőktől a források megszerzését, további 8 százalék pedig nem tudott válaszolni

– derül ki a Real PR 93. kutatásából.

Hasonló eredmények láthatók a biztos szavazók körében: 82 százalék azok aránya, akik a képviselők hazafias kötelességének tekintik az uniós pénzekhez való hozzájutás érdekében végzett munkát, és mindössze 11 százalék azok aránya, akik szerint ez nem feltétlen feladatuk. 

Ritkán látunk olyan politikai kérdést, amellyel a kormánypártiak és a baloldaliak nagy többsége is egyetért, az EP-képviselők kötelezettsége azonban ilyen

– írták. 

A Fidesz szavazói szinte teljesen egységesen (93 százalékuk) úgy vélekednek, hogy a magyar európai parlamenti képviselők hazafias kötelessége minél több uniós támogatást szerezni Magyarország számára. A baloldali szavazók háromnegyede (75 százalék) szintén
elvárná a képviselőktől a támogatások biztosítását, és csupán 16 százalékuk gondolkodik ellenkezőleg, ez utóbbi arány a kormánypárti szavazók között jelentéktelen (4 százalék). 

A politikai témák többségénél szignifikáns véleménykülönbség tapasztalható a fővárosiak és a vidékiek között, az itt vizsgált kérdés viszont szintén kivételt jelent ebből a szempontból. 

Mindkét lakossági csoport döntő többsége elvárja a magyar EP-képviselőktől, hogy hazánk érdekében mindent megtegyenek az EU-s források megszerzéséért, 

vidéken 81 százalék, a budapestiek körében 76 százalék ez az arány, az ellenvélemények aránya a fővárosban 14 százalék, azon kívül mindössze 11 százalék.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában