Guruló dollárok

2023.07.31. 09:00

A baloldal bukott kampányának nyertese a Bajnai Gordon-féle DatAdat

A cégcsoport osztrák lába volt a külföldről érkező kampánytámogatások fő elosztója, miközben a magyar anyavállalkozás tulajdonosai 3,3 milliárd forintot zsebelhettek be – írja a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere és Bajnai Gordon volt miniszterelnök

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat a baloldal történelmi bukása ellenére mesés, több milliárd forintos bevételt könyvelhetett el. A nemrégiben nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentésből kiderült, lényegében minden külföldi kampánytámogatás a cégcsoportnál landolt, de még a Karácsony Gergely 99 Mozgalmához tisztázatlan forrásból befizetett félmilliárd forint is a szóban forgó vállalkozásoknál kötött ki – számol be a Magyar Nemzet.

A külföldről, főképp Amerikából érkező pénzekkel összefüggésben kulcsszerepe volt a korábban Bajnai Gordon és Karácsony Gergely tanácsadójaként is tevékenykedő Korányi Dávidnak, aki az általa vezetett Action for Democracy (AD) nevű amerikai nevű szervezeten keresztül Magyarországra csatornázta a baloldali kampánypénzek nagy részét.

A titkosszolgálatok az ország szuverenitását súlyosan sértő külföldi beavatkozás vizsgálatakor megállapították, hogy bár a Márki-Zay Péter által létrehozott Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Action for Democracyn keresztül 1,85 milliárd forintot kapott több részletben a tengerentúlról, a pénz nagy része nem maradt náluk. Több mint 1,4 milliárd forint ugyanis az MMM-től továbbvándorolt a DatAdat-csoport számláira. Az AD közvetlenül is pénzelte a DatAdatot, méghozzá 148 millió forinttal. Mindemellett azonban egy harmadik pénzcsatorna is kinyílt az AD és Bajnaiék között, ez pedig az Oraculum 2020 Kft.-n át vezetett.

Tisztázatlan okból az MMM az Action for Democracytól kapott források jelentős részét nem a magyarországi DatAdat-cégek számára, hanem a csoport Ausztriában bejegyzett vállalatának, a DatAdat GmbH-nak utalta tovább, és ettől a társaságtól rendelt meg különböző marketing- és kampányszolgáltatásokat.

A teljes cikkért kattintson.

Nacsa Lőrinc: minden külföldi baloldali kampánypénz Bajnai Gordonnál landolt

A nemrégiben nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentésből kiderült, hogy majdnem minden a baloldal országgyűlési választási kampányát finanszírozó külföldi támogatás a baloldal belső emberénél, Bajnai Gordonnál és a cégcsoportjánál, a DatAdatnál landolt – jelentette ki az MTI-hez hétfőn eljuttatott videónyilatkozatában a KDNP parlamenti frakciójának szóvivője.

„Ha már Bajnai Gordon ekkora kedvezményezettje volt a dollárbaloldal politikai korrupciójának árulja el, hogy honnan érkeztek a milliárdok a cégéhez és árulja el, hogy kitől kapta a dollárbaloldal a külföldi pénzeket!” – fogalmazott Nacsa Lőrinc.

„Árulja el végre Bajnai Gordon, hogy kik fizették őket és mit kértek a milliárdokért cserébe!” – tette hozzá.

NACSA Lõrinc
Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal a helyi adókról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. június 16-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Felhívta a figyelmet arra: Bajnai Gordonnal, „Karácsony és Gyurcsány régi nagy haverjával”, több mint 600 millió forintos szerződést kötött csak az a 99 Mozgalom, amely Karácsony Gergely főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányát volt hivatott támogatni.

Tehát legyen világos, hogy Karácsony Gergelytől, „az állítólagos adománygyűjtő ládikából” minden tisztázatlan eredetű külföldi pénz a DatAdatnál, így Bajnai Gordonnál landolt, ami a politikai korrupció egy újabb szintje – vélekedett.

„A főpolgármester hazudozása ellenére is tudjuk, hogy a baloldali pártokon keresztül a külföldről érkezett mikroadományoknak egyáltalán nem mondható pénzeknek az egésze a baloldali Bajnai-féle cégcsoportnál kötött ki” – mondta Nacsa Lőrinc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában