Elemzés

2023.12.18. 11:25

Ötből négy magyar készül ajándékkal karácsonyra

A magyarok négyötöde idén is ajándékozással készül karácsony ünnepére, azokat viszont főként megtakarításból és jövedelemből vásárolják, a hitelből való költekezésre szinte senki nem készül – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, amely a magyar társadalom karácsonyi fogyasztási szokásait vizsgálta. A Nézőpont Intézet kérdőíves gazdasági felméréséből az is kiderül, hogy a magyarok 20 százaléka nem tervez ajándékot vásárolni az idei karácsonyra, akik viszont igen, több mint felük 10 és 50 ezer forint között költ a meglepetésekre.

MW

Karácsonyi díszkivilágítás a zalaegerszegi Dísz téren advent harmadik vasárnapján, 2023. december 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

A Nézőpont Intézet kutatása alapján a magyarok négyötöde (79 százalék) tervezi, hogy vásárolni fog idén karácsonyi ajándékot. A válaszadók egyötöde (20 százalék) jelezte, hogy idén nem vesz ajándékot. A részletes elemzésből kiderül, hogy szinte a társadalom egésze – kortól, nemtől és lakhelytől függetlenül – hasonlóan vélekedik, kivéve a 60 év felettiek csoportja, ahol az ajándékozási kedv már „csak” 68 százalékos. Ez azzal állhat összefüggésben, hogy 

a társadalom idősebb része nem feltétlenül az ajándékozás lehetőségét látja az ünnepben, illetve azok beszerzése is körülményesebb lehet már a szépkorúak számára

 

A társadalom négyötöde (84 százalék) tízezreket szán ajándékozásra 

Azoknak, akik készülnek ajándékot venni, több mint fele (52 százalék) 10 és 50 ezer forint között költ erre az alkalomra. Egyötödük (21 százalék) ennél is többet szán az ajándékozásra, 50 és 100 ezer forint közötti összeget. A társadalom 11 százaléka 10 ezer forintnál kevesebbet tervez költeni ajándékozásra, de pont ugyanennyien (11 százalék) vannak azok is, akik karácsonyi büdzséje 100 ezer forint feletti. 

 

Jelentős eltérés fedezhető fel a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében: köztük már 26 százaléknyian 50 és 100 ezer forint között költenek, 17 százalékuk pedig 100 ezer felett. 

Az alapfokú és középfokú végzettséggel rendelkezők fogyasztási szokása hasonló az országos átlaghoz, illetve más demográfiai bontás sem mutat jelentős különbséget.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában