Otthon

2009.12.07. 17:40

Újra keresettek a fonott tárgyak

Csabrendek - Gyermekként szüleitől tanulta meg a kosárfonás mesterségét Forgács Sándor. A szakember nemrég kapta meg a Népművészet Ifjú Mestere címet.

Tisler Anna

Mint elmondta, Székelyföldön a falu 80-90 százaléka ebból élt. A szakma egykor biztos és megfelelő megélhetést biztosított az egész családnak. Kosárfonó műhelyek is működtek.

- Az én korosztályomból sokan, mire elvégezték az általános iskolát, gyakorlatot szereztek, így azonnal munkába álltak, mint kosárfonó - emlékezett Forgács Sándor. - A rendszerváltás éveiben aztán megváltozott minden. A műhelyeket felszámolták, a gyerekek elmentek továbbtanulni. Aki ma is műveli a mesterséget, többnyire munka mellett, kiegészítő tevékenységként végzi.

Forgács Sándor harmadik generációs kosárfonó, nagyszülei is abból éltek, és reméli, gyermekei is tovább viszik a tevékenységet. Megtudtuk, itt is a gyakorlat teszi a mestert, a szakmát könyvből nem lehet megtanulni. A fonás türelmet, kitartást, odafigyelést igényel. Aki az alapokat már jól tudja, kisérletezik. A mesterek ebben a szakmában sem szivesen árulják el a technikájukat. A tanulópénzt itt is meg kell fizetni, ami nem kevés. Egy kiló kifőzött amerikai fűz vessző ára 800-1200 forint. A feldolgozás nélküli olcsóbb. Forgácsék maguk is termelnek évente közel négyezer kilót. Ennél többet dolgoznak fel, de így némileg tudják függetleníteni magukat a piactól.

- Korábban sokan termeltek amerikai fűzt, de mióta a nagy gyárak megszüntek, a kereslet is jóval kisebb lett, így többen abbahagyták. A növényre nagyon kell figyelni, mert sok minden károsíthatja, például bogár rágja meg vagy elveri a jég. Az idén a mi területünket szerencsére elkerülte a jégverés.

A fonáshoz használt amerikai füzet ki kell főzni magas hőmérsékleten, majd a héját lehántani. Lehet feldolgozottat is kapni, az viszont drága. A kosárfonásnak is több fajtája van. A legegyszerűbb a gazdasági kosár, amelyben terményt tárolnak, ez egyszerű, a követelmény az, hogy a célnak megfeleljen. A bevásárlókosár elkészítése bonyolultabb, ez díszesebb is. Szennyesruha-tartót, virágtartót, kisebb-nagyobb méretű komódot is tud készíteni a gyakorlott szakember. A nagyobb darabokhoz szükséges más szakmák ismerete is, ott ugyanis mérni, számolni kell.

Forgács Sándor tanítja is a szakmát. A darvastói otthonban felügyeli a kosárfonókat, Drávatamásiban felnőtteket tanít, és tervezi, hogy Csabrendeken is indít tavasszal tanfolyamot. Kereslet is van a kézzel készült használati tárgyakra,  sokan szeretik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!