Otthon

2011.04.04. 13:09

Munkavédelem a kertekben

Csopak - A növényvédő szerrel folytatott bármely tevékenység, így a felhasználás fokozott veszéllyel jár, melyekre fel kell készülnünk.

Varga Ibolya

Őry Arnold, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága vezetője tájékoztatása szerint a növényvédő szeret a forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének, illetve címkéjének előírásai szerint, a növényvédelmi technológiára vonatkozó utasítás betartásával szabad felhasználni úgy, hogy az ember és állat egészségét, valamint a környezetet ne veszélyeztesse. Növényvédelmi tevékenység során növényvédő szer nem kerülhet a kezelendő területen kívül más területre.
 
A vegyszeres növényvédelmi tevékenység nemcsak a felhasználóra jelent veszélyt, hanem a virágzás időszakában a növényeinket látogató méhekre is. Ezért nagyon fontos, hogy a méhek védelme érdekében betartsuk a jogszabályban foglaltakat, melyek a következők. Gazdasági növények kezelése a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel tilos. A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják.


Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása - amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi - kizárólag a méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat (ez a méhkímélő technológia). A méhveszélyesség szempontjából nem veszélyes vagy nem jelölésköteles készítmények korlátozás nélkül kijuttathatók. A vegyszeres növényvédelmi munka következményeként vélelmezett méhelhullást, a méhész az észlelést követően haladéktalanul köteles bejelenteni az elhullás helye szerint illetékes megyei kormányhivatal növényvédelmi igazgatóságának.
 
A tavaszi időszakra jellemző a gyakori élénk légmozgás, ezért mindig figyelembe kell venni a permetezés megkezdése előtt a szélsebességet és a szélirányt. Előírás, hogy növényvédő szeres permetezés másodpercenként négy méteres, azaz óránként 14,4 kilométeres szélsebességig, levegőrásegítéses kijuttatási vagy légbeszívásos permetcsepp-képzési technikával másodpercenként hat méteres, vagyis óránként 21,6 kilométeres szélsebességig végezhető. Ha a növényvédő szer kezelésre nem szánt területre jut, akkor annak észlelése esetén az illetékes megyei növényvédelmi igazgatóságot haladéktalanul értesíteni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!