Otthon

2011.05.10. 07:39

Halálos lehet az égetés

Veszprém - Az elmúlt időszakban több bejelentés érkezett a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület Környezeti Tanácsadó Irodájához, hogy a kertvárosi övezetben fojtogató, asztmás tüneteket okozó vagy allergiás reakciókat kiváltó mérgező füst hömpölyög a szomszéd kéményéből, udvaráról.

Németh F. Bernadett

Az illegális égetéseket sötétedéskor kezdik meg, sokszor nem  gondolnak arra, hogy  maguknak és közvetlen környezetüknek ártanak vele a legjobban. A műanyag égetése ugyanis halált okozhat.
 
- A műanyag égetésére vonatkozó szabályokról a 21/2001. számú kormányrendeletben olvashatunk. Érdemes utánanéznünk ebbéli kötelezettségeinknek, hiszen az előírások megszegése akár 500 ezer forintnyi bírságot is maga után vonhat, ez pedig tetemes összeg.

Amennyiben a környezetünkben fojtó füsttel járó szemétégetést tapasztalunk, első lépésként próbáljuk meg békésen, jószomszédi vágányra terelve megoldani a sérelmet, ha viszont már minden kötél szakad, panaszunkkal fordulhatunk a helyi jegyzőhöz, lehetőleg írásban, illetve értesíthetjük a tűzoltóságot és a rendőrséget is - tanácsolta Szalay Tímea, a Csalán egyesület elnöke.

Az ideális persze az lenne, ha vásárláskor szem előtt tartanánk, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot hurcoljunk haza, de ha ez nem megy, akkor keressük meg a mű-anyag gyűjtésére alkalmas tárolókat, és ott dobjuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!