Otthon

2011.09.13. 04:07

Tegyük egyedivé tárgyainkat!

Veszprém – Az egyenbútorok, dísztárgyak után természetes az emberek igénye a különleges, egyedi holmik iránt.

Horváth Éva

– Nem kell különösebb kézügyesség, csak jó ízlés a decoupage technikával díszített tálak, dobozok, bútorok készítéséhez – mondja Ónodi Réka veszprémi kézműves. Gondolhatjuk, könnyen mondja ő, aki édesanyjától örökölte a kézügyességet, s már gyermekkorától együtt készítettek mindent, amit akkoriban szombat délelőttönként egy holland sorozatban láttak a televízióban. Réka később rézből készített ékszereket, majd átváltott a decoupage technikára. Amikor tíz éve elkezdett ezzel dolgozni, még nem voltak olyan kellékek, segédeszközök, amelyek ma már egyre könnyebbé teszik a munkát, s nagyobb esélyt adnak a sikerre. Egyetlen dolog nem nélkülözhetô az eredményes munkához: a türelem. A műhelyben terpentin és lenolaj illata érződik, de ezek mellett már korszerű anyagokat – repesztőlakkot, öregítő folyadékot – is használhatunk a hatás érdekében.

– A decoupage technika hozzánk német közvetítéssel jutott el – mondja Réka. – Ezért is nevezik szalvétatechnikának, pedig a szalvéta mellett képek felhasználásával is díszíthetünk tárgyakat. Mindenre a pontot az öregítés teszi fel, ezáltal lesz egy most készülő doboz is olyan, mintha több száz éves lenne. Abban az időben, amikor egyedi festett vagy intarziás bútorok készültek, ezeket nem mindenki engedhette meg magának. A polgári réteg azonban szerette volna lakását díszesebb bútorokkal berendezni, így fordultak a decoupage irányába. Ezzel fát, üveget, sôt textilt is díszíthetünk. Ónodi Réka pontosan elmondja, miként: – Ha fával dolgozunk, először lecsiszoljuk, lefestjük, arra ragasztjuk a díszítéshez használt képet, majd repesztőlakkal, illetve fedőlakkal kenjük be.



Üvegtárgynál fordítva járunk el: először a repesztőlakkot kenjük fel, arra jön a kép, majd száradás után a festék és a fedőlakk. Ha sorozatokat vagy több tárgyat akarunk azonos stílusban készíteni, ehhez választhatunk csaknem százféle decoupage papír közül. Emellett közönséges akrilfestékre van szükségünk, de a ragasztók és lakkok már speciálisak, s mással nem érdemes sem kisérletezni, sem pedig spórolni. Különösen, mert létezik a médiumlakk, amit két festékréteg között kell használni.

Rékának van olyan ismerőse, aki nagy merészen az egész konyhabútorát felújította decoupage technikával. Ehhez az összes bútort és berendezési tárgyat csiszolni kellett, s ezután kezdôdhetett a festés, díszítés alkalmazása. Az eredmény fantasztikus lett. Az üvegtárgyak díszítésénél használhatók üvegfestékek is a szalvétához, képhez, ettől opálosabb lesz a szín. Ha fából készült tárgyaknál alkalmazzuk az üvegfestéket, akkor zománcosabb hatást érünk el vele. Ónodi Réka szerint csak fantáziánk szab határt annak, milyen tárgyaknál fordulunk a decoupage technikához, de türelemmel dolgozzunk.


Tartsuk be az alkalmazás előírásait!

A decoupage (szalvétatechnika) olyan kreatív technika, aminek segítségével tetszôleges felületet díszíthetünk színes mintákkal, szalvétából, speciális papírokból kivágott motívumokkal. Ez az egyik legkedveltebb kreatív hobbitechnika, mert könnyen elkészíthető, nem igényel különösebb kézügyességet, szinte minden felületre (fa, papír, cserép, textil, gipsz, üveg, hungarocell stb.) alkalmazható. Textilek esetén textil decoupageragasztót kell használnunk, amelyet vastagabb rétegben kell felvinni a textilre. A szalvétát ecsettel simítsuk rá az anyagra és hagyjuk megszáradni. Egynapos száradási idő után vasaljuk át az anyagot a hátoldaláról. Az így díszített textília langyos vízben kizárólag kézzel mosható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!