Otthon

2011.10.18. 05:34

Tökből kaspót, lámpást, füzért

Tapolca - Ízléses lakásdíszek készíthetőek az évszak egyik zöldségféléjéből, a dísztökből.

Tóth B. Zsuzsa

Most minden virágboltban, piacon kaphatunk különböző színű és alakú dísztököt, de  ha nem sajnáljuk, akár a sütőtök is kellemes színfolt lehet a lakásban. Utóbbiból legalább egyet, de ha van hely, inkább kettőt, hármat tegyünk egymás mellé a bejárati ajtóhoz. Lehetőleg azonos színűeket, de különböző árnyalatúakat és méretűeket. Azokból persze mókás töklámpásokat szintén készíthetünk. Vagy kalapjukat levágva, belsejüket kivájva kaspót a szobanövényeknek. Bent a lakásban vagy az ablakban a virágládában pedig jól mutatnak az apró dísztökök. Ilyeneket egyébként könnyen termeszthetünk otthon is, akár az erkélyen, a pergolára felfuttatva.

A Mexikóból származó növény jellegzetes színes termései az ősz legragyogóbb színeit adják vissza. Sárgák, pirosak, narancssárgák és vörösek. Tehetjük azokat tálba, vagy csak egyszerűen az ablakpárkányra.

Ügyesebb kezűek asztaldíszbe is foglalhatják különféle termésekkel, gesztenyével, makkal, csipkebogyóval vagy őszi levelekkel, ágakkal. Felakasztva például füzérként szintén jól mutatnak mondjuk az ajtó fölött vagy mellett, esetleg az asztalra fektetve. Tökből más kultúrákban rituális maszk, kozmetikum, gyógyszer és takarmány is készül.

A dísztök színét úgy őrizhetjük meg, ha a termést egy pohár bórax és három pohár víz elegyében megmossuk, aztán vízoldható viasszal dörzsöljük be. Így  akár csillámló dísztökcsokrot is készíthetünk belőle, ha dekupázsragasztóval bekenjük, majd csillámporba mártjuk. Igaz, természetességét elveszíti, azonban vannak olyan modern stílusú lakások, amelyekben így mutat igazán jól. A konyhában szintén jól hasznosíthatjuk a tököket, rengeteg ötletet kapunk ehhez például az egyre népszerűbb tökfesztiválokon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!