Otthon

2011.10.04. 10:32

Védjük meg az élősködőktől állatainkat

Nagyvázsony - Egyik olvasónk panaszkodott, hogy szerinte semmit nem ér az a kullancs- és bolhariasztó, amit vett a kutyájának, gyakran talál kullancsot az állatban.

Varga Ibolya

A gonddal felkerestünk egy állatorvost, aki elmondta, hogy valóban úgy tűnik néha, nem tökéletesek ezek a riasztók, bolhairtók, pedig  az élősködők és a  vérszívók mintegy nyolcvan százalékát elűzik vagy kiirtják. Használatuk indokolt, mert bár most nyáron a nagy melegben a kullancsok is szenvedtek és kevesebb  mászott bele az állatok bundájába, de ahogy hűvösödik az idő, egyre növekszik az aktivitásuk.

A kullancs többtucatnyi állatbetegséget hordozhat, és képes átadni az állatnak vagy akár az embernek is. A betegségek egy része ellen vannak védőoltások, de ezeknek a hatásossága az állatgyógyászatban nem százszázalékos, ha beoltatjuk a kedvencünket, akkor is indokolt más riasztók használata.

A kutyák veszettség elleni oltása évente egyszer kötelező, ezzel az emberek egészségét védik ettől a gyógyíthatatlan és halálos kimenetelű betegségtől. Ajánlott azonban a macskákat és a sétáltatott vadászgörényeket is beoltatni veszettség ellen, annak elle- nére, hogy a betegséget főként hordozó rókák immunizálásának befejezése óta veszett állatot nem találtak sehol  a megye területén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!