Otthon

2012.11.27. 11:05

Nem is rossz a panel?

Megyei körkép - A panelépítészet mára megújult, sőt, sok helyen a környezetbarát építkezés példájává vált. Ennek ellenére csak nagyon lassan változik a róla alkotott, nem túlságosan kedvező képünk.

Varga Ibolya

A mai valóság már nagyon messze áll a negyven esztendővel ezelőttitől. Igaz, hogy nem számít éppen a legmodernebb építészeti technikának, de a panelépületek sok tekintetben sokkal környezetbarátabbak a hagyományosaknál. Talán nem véletlen, hogy a súlyos lakhatási és környezetszennyezési problémákkal küzdők is újra felfedezik ezt a technológiát.

A panelépítkezést az is vonzóvá teszi, hogy nemcsak a kész épületek környezetbarátak, hanem maga az építkezés sem okoz nagy nyomokat. Mivel a panelépületek alkotóelemeit már korábban legyártották, a helyszínen csak össze kell illeszteni egymással a megfelelő darabokat, ami nemcsak kíméli a természetet, de sokkal gyorsabb is, mint a hagyományos építkezés.

Évi kétszáz kész épülettel jelenleg egy német társaság a legnagyobb panelházgyártó a világon. Munkatársaik nemcsak az elemek legyártásáért, de az építkezésért és az ahhoz szükséges munkaerőért is felelnek. A vállalat Németországon kívül Nagy-Britanniában, Franciaországban, az USA-ban és Kanadában is vállal munkákat. Jó hírüket és piacvezető szerepüket pedig elsősorban annak köszönhetik, hogy a munka semelyik fázisában nem használnak káros anyagokat.

A panelprogram keretében hazánkban az épületek szigetelését, nyílászáróinak cseréjét, átfestését oldották meg leggyakrabban. A mai valóság nagyon messze áll a negyven esztendővel ezelőttitől (Fotó: Gáspár Gábor)

Az előregyártott elemekkel való építkezés legnagyobb előnyének számít, hogy sokkal könnyebb ellenőrizni, mennyi nyersanyag kell az építkezéshez, így a tárolás és a beépítés is sokkal egyszerűbb. Arról már nem is beszélve, hogy az előre elkészített panelekkel való összes munkafolyamat nagyon alacsony karbonkibocsátással jár.

A panelházak tehát olyan fenntartható technológiát kínálnak, ami nemcsak környezetbaráttá, de gyorsabbá és átláthatóbbá is teszi az építkezést a tervezéstől a megvalósulásig. Persze csak akkor igaz, ha az elemek és a kész épületek megfelelnek a mai energetikai előírásoknak, és hosszú távon is megbízhatóan teljesítenek.

 

A hazai lakások ötöde az iparosított technológiával készült épületekben található. Szinte minden nagyvárosunk képét meghatározzák a környezetükbe sokszor teljesen érzéketlenül elhelyezett lakótömbök. Budapesten a lakások harmada található ilyen épületben. Egyelőre nem sok reális esélye van annak, hogy a panel lakótelepek eltűnnek a történelem süllyesztőjében.

A felújításukkor a legnagyobb gond az épületgépészet és az energetika, utóbbival együtt a szigetelés utólagos pótlása vált. Sok helyen eredményesen alkalmazzák a napkollektorokat vízmelegítésre és fűtésrásegítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!