2013.02.04. 17:51
Tavaszig etessük a madarainkat
A téli etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, de csak akkor, ha a madarak táplálását folyamatosan, egész télen végezzük.
Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok beköszöntétől teljes megszűnésükig, akár április közepéig tart. A téli etetőn alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatók, és ezek mindegyikét egyszerre érdemes alkalmazni. A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete, közismert nevén ipari napraforgó.
Széncinege keresgéli a magvakat, ez a faj egyben nyeli a falatot
A szotyiba érdemes apró szemű magvakat, kölest, muhart keverni, a legegyszerűbb, ha az állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásároljuk. Ne keseredjünk el, ne reklamáljunk, inkább örüljünk, ha a vásárolt napraforgó törött, szemetes. Sok madár csőre ugyanis nem elég erős az egész napraforgó szemek feltörésére. Ilyen például a vörösbegy, ökörszem, ezek a fajok csak a törött szemekből kihulló magtörmeléket, a napraforgóba keveredő gyom- és egyéb apró magvakat tudják hasznosítani.
A napraforgó és a köles, valamint egyéb apró szemű mag mellett természetesen a natúr, nem sózott, nem pörkölt dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia is potenciális téli madáreleség. Ezek az olajos magvak jóval drágábbak a napraforgónál, ezért inkább kiegészítőként alkalmazhatók az etetőkben. Ezeken kívül kaphatnak zsiradékot és túrót is. Fontos, hogy kenyérmorzsát ne tegyünk ki.