Otthon

2013.05.06. 18:00

Keressük megyénk legszebb díszkertjét

A tavalyi és a tavalyelőtti nagy sikerre való tekintettel idén újra keressük megyénk legszebb kertjét.

Varga Ibolya

A tavalyihoz hasonlóan az első fordulóban fényképeket várunk olvasóink kertjeiről. Ezek május 31-ig érkezhetnek be hozzánk, e-mailben, illetve papír alapon.  A kerttulajdonosok  külön életformát képviselnek.

Ők azok az emberek, akik tisztelik a biológiát, tudják, hogy  munkájuk eredményessége nemcsak az erejüktől és az ügyességüktől függ, hanem az időjárásnak, a termést rontó kártevőknek,  kórokozóknak és  sokszor a vandáloknak is ki van téve a kedvenc területük. Mert ugyan a régi mondás szerint  virágot lopni nem bűn, azért a kertbarátoknak erről biztosan más a véleményük.

Nem is csoda, hiszen a kertben nemcsak gyönyörködni kell, keményen megdolgoznak azért, hogy ápolt legyen,  mindig virágozzon valami, jól lehessen látni az utcáról is, hogy milyen ápolt a terület, de legyen eldugott sarok is, ahova el lehet vonulni, csendben elmélkedni vagy olvasni, és megszervezhetünk egy-egy  családi étkezést vagy kerti partit a barátainknak, s mégsem néznek bele a harmadik utcából is a szánkba. A kertészeti irányzatok mára alaposan összekeveredtek, jellemző, hogy a dísznövények és a veteményesek, illetve a fűszernövények azonos területen élnek.

A tavalyi versenyünkben a legtöbb szavazatot egy felsőörsi kert kapta, képünk a díjátadáson készült, Erős Tamás,  felesége, Erősné Hegedüs Erika vette át a  díjat Barták Pétertől, lapunk    főszerkesztőjétől (Fotó: Orosz Péter)

Sokan alakítanak ki télikertet, amit nyáron teraszként használnak. Divat a sziklakert és a kerti tó is. Van olyan kertész szakember, aki szerint a víz adja az igazi életet a növényeknek, nemcsak a locsolással, hanem a látványával is, és magához vonzza a többi élőlényt, a csodás vízinövényeket, az úszkáló halakat és a környék madarait. Tavasszal a legszebbek a kertek, de azért az igazi kertbarátok arra törekednek, hogy késő őszig legyen valami különösen vonzó virág, szép lombú fa, cserje a környezetükben.

Az utóbbi években azt is láttuk, hogy mennyire együtt lehet élni a növényekkel, milyen ötletes díszeket, bútorokat, játékokat lehet elkészíteni, illetve már beszerezni is.  Tavaly negyven kertről kaptunk képet a határidőig, és később többen telefonáltak, hogy ők küldtek nekünk képeket, mi azonban sajnos nem kaptuk meg a fotókat. Ezért arra kérjük az interneten jelentkezőket, hogy a túl nagyméretű képeket inkább több e-mailben küldjék el, mert különben előfordulhat, hogy a rendszerünk nem tudja fogadni a küldeményt. A verseny idén is a korábbiakhoz hasonlóan zajlik.

Május 31-ig várjuk a fényképfelvételeket. Magasan iskolázott, gyakorló  kertészt kérünk meg arra, hogy segítsen kiválasztani a tíz legszebbet, amelyeket  aztán felkeresünk, és a nyár folyamán itt, a Szép otthon oldalon mutatunk be. Amikor már mind a tíz kertet láthatták olvasóink, akkor lehet majd szavazni a később megadott e-mailen, illetve a lapban megjelenő szelvényeken. Akire a legtöbben szavaznak, megkapja Az év kertje 2013 feliratú táblát és egy ajándéktárgyat is.   Kérjük, hogy  mutassák meg nekünk  szeretett kertjük szépségeit!     





A   [email protected], illetve a 8201, Veszprém Pf. 161-es címre várjuk május 31-ig a kertekről készült felvételeket. Kérjük a beküldőket, hogy közöljék velünk az internetes, illetve telefonos elérhetőségüket, hogy később értesíteni tudjuk őket arról, hogy bekerültek a kiválasztott tíz kert közé. A kiválasztottakat június 11-e és augusztus 13-a között mutatjuk be. Szavazni ezután lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!