Otthon

2013.07.01. 16:55

Veszprém megye legszebb kertjei (4.) - Illés Attila szabad idejében és hobbiként műveli

Pécsely – A szokásosnál jóval nagyobb ez a kert, kétezer négyzetméteres és azt is megtudtuk, hogy két tavat építettek benne.

Varga Ibolya

Hamar megtudjuk, Illés Attila csaknem húsz évvel ezelőtt szerezte meg a területet és már akkor az volt a célja, hogy megmutassa, hobbiból és átlagos jövedelemből is ki lehet építeni egy minden igényt kielégítő kertet. Ráadásul fenntartható úgy, hogy nem bíz meg vele vállalkozót, hanem a szabad idejét fordítja a munkára. Később alakította ki kapcsolatát Hetényi Katalinnal, aki az élet minden területén partnere.

A lányuk, Illés Hanna novemberben lesz hatéves, így az ő dolga itt az, hogy jól érezze magát. A növények zöme örökzöld, illetve évelő és igen nagy gonddal válogatták össze őket, így színben is harmonizálnak. A legtöbbjük magként vagy hajtásként került ide, illetve itt is kialakítottak egy kisebb területet a magoncoknak, fiatal csemetéknek. Ha kertészetben vásárolnak, akkor minél fiatalabb növényt szereznek be.

A bejáratnál díszelgő fenyők korábban a karácsonyfáik voltak, azt mondják, a gyökeres fenyőről lassan át kell térniük a nejlonra, persze ez elképzelhetetlen. Az egyik tavat természetes forrás táplálja. Ebbe a Balatonban is őshonos halakat telepítettek. Persze kicsik, de nem is akarják később sem kifogni őket.

 



A kerti tavakon kívül kiépítettek még egy kisebb medencét is, mert ezt a házat az év nagy részében kiadják vendégeknek, főleg az északi országból jönnek hozzájuk családok. Zömmel visszatérő vendégeik vannak, akik a kertet is nagyon szeretik, dicsérik. Kialakítottak számukra egy olyan zugot, ahol főzőcskézni, grillezni is lehet és mi sem természetesebb, mint az, hogy mellette fűszernövények növekednek.

Gyümölcsfákat is ültettek, többféle almafát telepítettek, de van birsük is, amiből finom sajtot főznek, és egy kis eper, szeder, málna is helyet kapott. A nagyobbik kerti tó mellett van egy másik vízzel telített terület, ezt tuják határolták, melyek aztán nem bírták a sok vizet és elpusztultak. A tó mellett nád növekszik, ezt nem telepítették, magától került ide. Erre a területre valószínűleg szintén fákat ültetnek majd. Itt is találunk ládás növényeket, melyek télire bekerülnek a házba.

Egy sor, különböző színű leander szegélyezi a bejárót. Ezek is hajtásként kerültek ide, most pedig már szinte fákká növekedtek. Illés Attila a vendéglátásban dolgozik, ebben az ágazatban pedig akkor kell dolgozni, amikor a vendégek jönnek, így ritkán tudnak akkor nyaralni, amikor mások.

Az utazásaikról apró növényeket hoznak magukkal emlékbe és akkor örülnek, ha jól érzik magukat náluk és szép nagyra nőnek. Azt tapasztalták, hogy azok a növények a legszebbek, amelyeket magként hoztak magukkal és már a kertben keltek ki, ez az otthonuk. Ezzel a kerttel sikerült b bebizonyítani, hogy hobbiból is lehet szépet alkotni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!