Otthon

2016.03.06. 11:21

Mondj nemet a vízkőnek!

Címkék#vízkő

Sokakat idegesít a csöpögő vízcsap, amelynek nemcsak a hangja bosszantó, hanem az is, hogy alattomosan növeli a számlánkat. Ha nem tudjuk elhárítani a bajt, akkor szerelő után kiáltunk, ami szintén pénzbe kerül.

Mátételki András

A fent említett hétköznapi mérgelődésnek nem más az oka, mint az erőteljes vízkőképződés. Erről leginkább a Veszprémben és környéken élők tudnának mesélni, ugyanis a jó minőségű karsztvíz meglehetősen kemény. Gazdag viszont kálciumban és magnéziumban – a vízkő két alapvető összetevője. A csapok és a háztartási gépeink tönkretevői!

Közel két évtizede két olyan berendezés is ismert a hazai piacon, amellyel búcsút inthetünk a nem éppen apró kellemetlenségeknek. Az alábbiakban nem kívánjuk felfedezni a spanyol viaszt, csupán a megelőzés fontosságára figyelmeztetünk. Ehhez segítségül hívtuk a veszprémi László Tamás szerelő vállalkozót, aki immár 15 éve járja a háztartásokat s találkozik ezzel a problémával.

Fotó: Mátételki András

– Az alattomos vízkő a csapoknál a gumitömítés alatt marja ki lyukasra a réz- vagy bronzvezetéket, hogy aztán a víz cseppenként elszökjön Ennek a javítása nem ördöngös dolog, viszont, ha a mosó- vagy mosogatógépünkben, bojlerünkben, netán kazánunk fűtőszálára rakódik le a nem kívánt anyag, egy idő után cserélhetjük drága berendezésünket. Aki látott már kidobott WC-kagylót, tudja, miről beszélek. A vízkő akár egy évtized alatt annyira leszűkíti a bűzelzárót, hogy az már használhatatlan lesz. Javaslom, időről időre 20 százalékos ecettel mossuk át a gépeinket, megnyújtjuk vele az élettartamukat. A gondok gyökerét viszont csak úgy tudjuk megszüntetni, ha a vízkőlerakódást megakadályozzuk a hálózatban.

A szakember elmondta, hogy kétféle elektromos vízkőmentesítő készülék is létezik, mindkettő azonos elven működik: mágneses teret hoz létre a vízcső belsejében, ezáltal megakadályozza a vízkő kiválását, lerakódását. Az ivóvíz minőségét nem befolyásolja! A készülékeket még annak idején bevizsgálták a Budapesti Műszaki Egyetemen.

A négyszálas készülékkel egyszerre lehet „lefogni” az egymás mellett futó hideg és meleg vizet szállító csöveket – ezt a távfűtött otthonoknál alkalmazzák. Míg egy négyemeletes háznál egy, addig a 8–10 emeletesnél két ilyen készülékre van szükség, hogy a kellő hatásfokot el lehessen érni. Azt azért érdemes kiemelni, nem tisztító berendezésről van szó, így az értékes ásványi anyagok benne maradnak a hálózatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!