Otthon

2016.03.07. 14:28

Strucctojások új köntösben - Varjas Judit kedvenc motívumaival készül a húsvétra

A húsvéti tojás díszítésével csaknem mindenki megpróbálkozik otthon. Aztán kinek jobban sikerül, kinek pedig kevésbé. Aki feladja, az készen vásárolja a festett tojást, aki pedig megszállott és tehetséges, az maga festi, és örömet szerez vele sokaknak.

Tóth B. Zsuzsa

Utóbbi kevesek közé tartozik Varjas Judit üvegékszer-készítő, akinek gyönyörűen hajlított evőeszköz ékszereit már bemutattuk lapunkban. Judit időközben belekóstolt a tojásfestésbe is, és azt ugyancsak művészi szinten végzi. Libatojásokat, strucctojásokat díszít aprólékos gonddal, segítségül híva a magyar népművészet motívumainak elemeit. Üveglapokra pedig bájos nyuszi- és csibefigurákat fest a modern stílus jegyében.

Judit az első húsvéti tojásokat ugyan már évekkel ezelőtt festette, de eddig valójában még csak kóstolgatta a művészetnek ezt a különleges ágát.

Idén azonban már rengeteg libatojást díszített, strucctojásokat szerzett be Sármellékről, hogy gondos előkezelés, alapos fertőtlenítés után gyönyörű lakásdíszekké, ajándékokká változhassanak. Az alapozás színe a számára oly kedves piros leginkább. A felvitt akrilfesték rétegre eleinte még körzővel rajzolt, aztán belejött a technikába, és ma már kis fúrógéppel, gravírozóval csiszolja vissza a tojások szemet gyönyörködtető mintáit. Az eredmény a karcolt tojásokra emlékeztet. Aztán a következő fázis a kontúrfestés, majd jöhetnek üvegfestékkel a motívumok.

Judit édesapja, mint mindig, most is lánya segítségére sietett, a precíz és könnyebb munka érdekében egy kis speciális satut készített. Az állványzatba beszorítva a tojást, már sokkal könnyebb dolgozni annak felületén. Az áttört minta szépen mutat, de Judit a tojásoknak nemcsak a két végét fúrja ki, hanem a díszítés során is kis lyukakat gravíroz azokba. Az arany kontúr elegánssá teszi a tojásokat. Azt követi a színek felfestése, aztán még egy réteg arany kerül rájuk.

Judit kedvenc motívuma a tulipán és a rózsa, gyakran festi e két virágot a tojásokra. Azonban nem éri be ennyivel, a virágok szirmait, leveleit árnyékolja is, barnát, pinket, narancsot használ, hogy szebben mutassanak. Végül, ha kell, még lelakkozza a tojásokat. Némelyeket pedig egyszerűen alkoholos filctollal díszít.

Türelem és idő azonban mindegyik technikához nagyon sok kell. Egy strucctojás elkészítéséhez három napra van szükség, napi tízórás munkával. De Judit szerint megéri a fáradság. Örül, hogy az emberek egyre inkább kedvelik a régi szép motívumokat, így a kézzel festett tojásokat is.

A piacokon nagy a keletjük Judit remekeinek, sőt, még az ausztriai vásárokon is keresik munkáit. Hiszen az üvegből és régi evőeszközökből készült ékszerekkel már bizonyított.

 

Magyar népi motívumok a tojásokon

Judit a tojások festéséhez, díszítéséhez szívesen használja az üvegfestéket, az akrilfestéket. Valósá-gos kis festményeket varázsol a tojás alakúra vágott, átlátszó üveglapokra. A hagyományos magyar népi motívumok a tojásokon tetten érhetőek. Nagymamája annak idején sok ilyen díszpárnát vagy terítőt hímzett, Judit szerint azok láttán szerette meg szinte észrevétlenül a magyar népművészet e szépséges motívumait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!