Otthon

2016.11.07. 11:47

Figyelmesen vásároljunk oltványt

Balatonfüred– Gyakori kérdés, hogy mikor jobb ültetni, ősszel, vagy tavasszal? Teljesen nyilvánvaló hogy ősszel! Gondoljuk meg mennyivel jobb, ha az oltvány kiszedése után mielőbb újra földbe kerül.

Tóth B. Zsuzsa

Bármilyen gondosak is a faiskolai lerakatban, előfordulhat, hogy télen a gyökerek átfagynak, vagy megszáradnak. Csak egy eset lehetséges, amikor ültetéshez inkább a tavasz az ajánlott: ha fagyérzékeny fajt ültetünk, például fügét – tudtuk meg Csizmazia Szilveszter kertészmérnöktől..

Egy tévhit, hogy csak a hajszálgyökér a jó gyökér. Vannak fajok, mint például az őszibarack, mandula, vagy alanyok, mint a vadkörte, amik nem is hajlandók egy éves korukban hajszálgyökeret hozni. Az a fontos, hogy a gyökerek már ránézésre is frissek, élők legyenek. Nem lehet a gyökér felszíne ráncos. A vágási felületen még jobban látható, ha egy gyökér például már megszáradt. Az viszont nem végzetes baj, ha egy–egy, gyökér a kiszedés, szállítás, vermelés során eltörik, elszakad, különösen, ha van mellette még sok másik. Elegendő a sérült gyökeret a törés helyéig visszavágni.

Bármilyen szigorú is a hatósági ellenőrzés, előfordulhat, hogy egy-egy oltvány úgymond golyvás. Ez súlyos betegség, ilyet ne vegyünk meg. Onnan ismerjük fel, hogy a gyökéren egy határozott kitüremkedés, dudor van, nem összetévesztendő ez azonban a megvastagodott oltás hellyel, ami a föld feletti részen van. Vizsgáljuk meg az oltvány hajtásainak héját „bőrét”. Legyen feszes, semmi estre sem ráncos. Az megengedett és előfordulhat, hogy a csapadékos ősz miatt a hajtásvégek nem érnek be. Ez nem probléma, ha a törzse, és az oldalhajtások egy-két arasznyi hosszúságban beérettek. Amúgy is vissza kell vágnunk őket.

Vigyázzunk, hogy nehogy aztán   mi szárítsuk meg az oltványt. Mindenképpen fóliába csomagolva szállítsuk a csomagtartón és csak ha nagyon szükséges. Otthon legjobb vízbe állítani, legalább egy éjszakára, de több napra is lehet. Miután élő és szabadgyökerű növényről van szó, a faiskolák természetesen a megeredésre nem vállalhatnak garanciát, azt viszont elvárhatjuk, hogy eredés képes, élő, egészséges oltványt adjanak el nekünk. Ezért legyünk körültekintőek vásárláskor és azután gondosak otthon is. Ültetéskor ne sajnáljunk minél nagyobb gödröt ásni, különösen, ha nem megművelt földbe ültetünk. Ha az oltás helye a fő széliránnyal szemben lesz, valamivel jobban bírja majd a fa a viharokat. Jók az ültető tabletták, mert segítik a növényt a kezdeti fejlődésben, de fontos hogy ne érjenek a gyökérhez. Mindenütt leírják és így is van, csak érett (barna és kevésbé szagos) trágyát használjunk, azt is a gödör aljára tegyük és rá előbb nagyjából egy arasznyi földet, s aztán az oltványt.

Csizmazia Szilveszter kertészmérnök szerint körültekintően kell vásárolnunk és ültetnünk az oltványokat

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Két, három lapátnál kevesebbet nem érdemes használni. Ha esetleg műtrágyát is teszünk, azt a trágya alá és rá szórjuk, de nagyon óvatosan, csak egy–két marékkal és mindenképpen úgynevezett összetettet. Ez sem érhet a gyökérhez. Sokan szeretik felkupacolni a fát. Én inkább azt javaslom, tényérozzuk körbe, hogy abba legalább egy vödör víz elférjen. Télire a tövét takarjuk mulccsal, növényi maradványokkal. Ha feltűnően száraz a talaj, igen jó megoldás ültetés előtt a gödörbe egy, vagy akár több vödör vizet önteni és megvárni, míg beivódik. Ültetés után feltétlenül tapossuk be úgy, hogy a lábfejünk legyen a fa törzse felé. Elegendő ezek után újra belocsolni, de akkor alaposan, legalább egy vödör vízzel. Vigyázzunk, ha vizes, beöntözött földet taposunk, az iszaposodhat, megkeményedhet. Ha a gödörbe nem tettünk, a tányérba tehetünk egy-két marék műtrágyát, bekapálva, amit a víz majd bemos.

Ne felejtsük törzsvédő műanyaggal körülvenni a fácskánkat, amit még ajánlatos körbe kötni is, különösen külterületen a vadak ellen.

Sokak szerint az őszi metszés miatt érzékenyebb lesz a  fagyra. Ez csak szélsőséges esetekben  igaz. Ennél sokkal gyakoribb, és nagyobb hiba hogy aztán tavasszal elmarad! Legalább egy gyenge előmetszést csináljunk ősszel és tavasszal a véglegest. A korona méretét  a gyökéréhez kell igazítani. Legalább ritkítsuk meg a hajtásokat, négy-ötnél többet ne hagyjuk,  azokat felére, harmadára vágjuk vissza. A fővezért –  ha csak az van, akkor is –, nagyjából  fej magasságban vágjuk vissza. Sok gondot megelőzhetünk, ha konténeres fácskát veszünk inkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!