itt az ideje bevinni a muskátlit

2018.11.07. 07:00

Óvjuk meg a fagytól növényeinket!

A teleltetés előtti utolsó pillanatban vagyunk, ha eddig nem vittük fagymentes helyre fagyérzékeny növényeinket, tegyük meg mielőbb.

Tóth B. Zsuzsa

Unferdorfer József: Ideje végre bevinni a muskátlikat is telelni

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Unferdorfer József kislődi dísznövénykertész azt tanácsolja, hogy bár hosszú volt az ősz, most már vigyük be télire a fagyérzékeny növényeket, vagy gondosan takargassuk be őket.

Unferdorfer József: Ideje végre bevinni a muskátlikat is telelni
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A hagymás dísznövények, a nárciszok, jácintok, tulipánok, krókuszok ültetésének ideje már lejárt, amennyiben időben és megfelelő mélységre ültettük azokat, alkalmuk lesz beágyazódniuk a hagymáknak, így sikerrel túlélik a fagyokat és tavasszal teljes pompájukban virágoznak majd.

Tavasszal, az elvirágzást követően majd óvatosak legyünk, ne akarjuk túl korán levágni az elvirágzott szárat, mert nem tud újra virág fejlődni a hagymából. Akkor szerencsés levenni a szárat, amikor az szinte már magától elválik a hagymától. Amikor aztán a hagymát felszedjük, permetezzük le gombaölő szerrel, hogy a nyári pihentetés után ősztől zavartalanul fejlődhessen – magyarázza a kertész. Hozzáteszi, hogy az évelő, de nem fagytűrő muskátlit már vigyük be a télikertbe, lépcsőházba. A lantanát, futójázmint, begóniákat úgyszintén teleltessük. Azonban mielőtt téli helyére visszük a növényeket, vágjuk vissza azokat drasztikusan, a méretük egyharmadára. Ne sajnáljuk, a visszavágás a jövő évi szép virágzás egyik első lépése.

– A sárga, beteg leveleket szedjük le, nem baj, ha kevés levél marad a növényen. Az év utolsó növényvédelmi tevékenysége legyen egy rovarölős, gombaölős permetezés. Hűvös helyen teleltessük, öt, tíz fokban, hiszen ez pihenési időszak, ilyenkor a növénynek nem kell nőnie, virágoznia. Fényt azonban kapjanak. Sok begónia, muskátli félhomályban is jól telel. Ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, inkább kevés vizet adjunk a telelő növényeknek. Az se baj, ha csak akkor öntözünk, amikor a cserépben a föld felszíne kiszáradt már. Arra persze ügyeljünk, hogy ne fagyjanak meg a telelő virágok – mondja a kertész. Egyes bokrokat pedig kint hagyhatunk télre, elég csak gondosan betakargatni a fagyok előtt. Ilyen például a füge, tulipánfa, a különféle rózsák töve.

A fehér vagy ciklámenes színű tölcsérjázmin amilyen látványosan szép, olyan hálás és igénytelen növény. Jól szaporítható a hajtásaival, főleg ősszel, dugványozással. Mivel futó, idővel támasztékra van szüksége, pergola kell mellé. Télre be kell vinni, teleltessük úgy, mint a leándert, hűvös, fagymentes, virágos helyiségben. Tavasszal tegyük keleti, vagy nyugati fekvésű helyre a cserepét, a déli nap sok neki. Az érdekes, gyönyörű virágú golgotavirágot jól szaporíthatjuk, ha a termésből magot szedünk és elszórjuk a földre, de nem takarjuk. Már az első évben is virágozhat szerencsés esetben. Intenzív a növekedésű, támasztékot igényel. Elég csak a tövét teleltetni, de mivel fagyérzékeny, ne hagyjuk kint, vigyük hűvös verandára. A lóheréhez hasonló szerencsevirágnak zöld és vörös levelű fajtája ismert inkább nálunk. Szinte a gyomhoz hasonlóan igénytelen.

A cserjés margitvirágot is teleltetni kell
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A zöld levelű fajta többet és színesebbet, lilásat virágzik. Szaporítása mindkettőnek egyszerű, a földben kis gumó féléket növesztenek. Azokat ősszel szedjük ki, mert erős télben megfagynak. Tegyük hűvös helyre, hogy ne száradjanak ki, aztán tavasszal ültessük el. Cserepestül is teleltethetjük. A lila, vagy fehér virágot hozó lufivirág évelő, fagytűrő. A kertbe napos helyre ültessük, minden évben nagyobb bokor lesz. Gumószerű a gyökere, abból hajt ki tavasszal.

Az egynyári záporvirág, vagy más néven kerti gerbera nem igényes, jól bírja a szélsőségeket. Szereti a vizet, bírja a meleget, de a félárnyékot is. A fagyokig jól érzi magát a kertben, főként a legstrapabíróbb, sárga virágú változata. A hidegben még mínusz pár fokot is kibír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!