a kislődi kertész tanácsai

2019.10.30. 07:00

Vigyük be a növényeket, a héten már fagyhat is

A teleltetés előtti utolsó napokban vagyunk, ha eddig nem vittük fagymentes helyre fagyérzékeny növényeinket, tegyük meg mielőbb.

Tóth B. Zsuzsa

Unferdorfer József kislődi dísznövénykertész szerint ideje telelőhelyükre vinni a muskátlikat és egyéb fagyérzékeny évelőket Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Unferdorfer József dísznövénykertész azt tanácsolja, hogy vigyük be télire a fagyérzékeny növényeket, vagy gondosan takargassuk be őket.

Unferdorfer József kislődi dísznövénykertész szerint ideje telelőhelyükre vinni a muskátlikat és egyéb fagyérzékeny évelőket Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Az évelő, de nem fagytűrő muskátlit is vigyük be a télikertbe, lépcsőházba. A lantanát, futójázmint, begóniákat úgyszintén teleltessük. Azonban mielőtt téli helyére visszük a növényeket, vágjuk vissza azokat méretük egyharmadára. A sárga, beteg leveleket szedjük le, nem baj, ha kevés levél marad a növényen. Az év utolsó növényvédelmi tevékenysége legyen egy rovarölős, gombaölős permetezés. Hűvös helyen teleltessük, öt-tíz fokban, hiszen ez pihenési időszak, ilyenkor a növénynek nem kell nőnie, virágoznia. Fényt azonban kapjanak. Ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, inkább kevés vizet adjunk a telelő növényeknek. Az se baj, ha csak akkor öntözünk, amikor a cserépben a föld felszíne kiszáradt már. Ügyeljünk arra, hogy ne fagyjanak meg a virágok – mondja a kertész. Egyes bokrokat kint hagyhatunk télre, elég betakarni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!