bármilyen edényben jól mutat

2021.02.14. 07:00

Az illatos tavaszt idézi meg a lakásunkban a jácint

Az egyik legkedveltebb tavaszi, illatos virágunk a jácint, amelyet akár a lakásban is nevelhetünk.

Tóth B. Zsuzsa

A jácinthagyma bármilyen edényben jól mutat a lakásban, hamar kivirágzik

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az üzletekben olcsón vásárolhatunk még most is jácinthagymát, amely hamar kibontja virágját a meleg lakásban. Fehér, rózsaszín és lila színeket variálhatunk, szépen mutatnak akár tarkán is egy tálba, cserépbe, régi bögrébe ültetve. Napról napra látható, ahogy kinyitja illatos, színes virágját.

Cserépben is kapható, tegyük egy szép kaspóba vagy kosárba, és ajándéknak is megfelelő. Ugyan nem tartós cserepes növény, de elnyílás után, ha már nem fagyos a föld, a kertbe kiültethetjük, és jövő tavasszal már ott virágzik. Amíg a lakásban van, ne helyezzük közvetlen fűtőtest mellé, az ablakra tűző napra. A vizet a cserépaljon keresztül juttassuk a növénynek.

A kerti jácint szinte bárhová ültethető ősszel a kertben, megfelel szegélynövénynek, jól mutat más hagymások közé ültetve, de önmagában ugyancsak szépen mutat. Lehetőleg napos vagy félárnyékos helyet keressünk az ültetéshez, teljes árnyékban nem fejlődik hatékonyan. A humuszban gazdag, laza, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli leginkább.

A jácinthagyma bármilyen edényben jól mutat a lakásban, hamar kivirágzik Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mielőtt földbe tesszük a hagymákat, a talajt készítsük elő, gyommentes legyen, lehetőleg ássuk fel és készítsünk ültetőgödröt, melybe a hagymákat helyezzük. Gyökérrel lefelé rakjuk a helyére és takarjuk be földdel. Öntözni nem kell ültetés után. Vízigénye nem magas a jácintnak, de a túlságosan vizes talajban károsodhatnak, még rothadás is bekövetkezhet. Ha elnyílt a virágja, csak akkor kell a szárakat levágni, amikor már teljesen elszáradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!