melyiket válasszuk?

2021.05.23. 07:00

A mosogatógép nagy segítség a konyhában

A mosogatógép a jelenlegi helyzetben sok háztartás megkerülhetetlen főszereplőjévé vált, ezért fontos, hogy a család igényeihez megfelelőt válasszunk, és tartós darabot sikerüljön beszerezni.

Tóth B. Zsuzsa

A mosogatógép választásánál az ár mellett a hatékonysági és az energiafogyasztási adatok is fontosak

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Tudatos Vásárlók Egyesülete éppen ezért 56 újabb mosogatógép-modellt tesztelt, többek között tisztítási és szárítási hatékonyság, energiafogyasztás, felhasználói élmény és zajkibocsátás alapján.

Mosogatógép-vásárlás előtt természetesen mindenki az alapkérdéseket kell letisztázza a háztartás igényeinek megfelelően. Elsődleges, hogy a főzési, illetve étkezési szokások figyelembevételével eldöntsük, hogy kisebb (6–8 terítékes) vagy nagyobb (12–16 terítékes) gépre van-e szükség? Másodsorban fontos, hogy attól függően, hol lenne a helye a gépnek, a lehetőségek leszűkíthetők legyenek részben vagy teljesen beépíthető, pult alá építhető, illetve szabadon álló változatokra. A részben vagy teljesen beépíthető modellek előnye, hogy előlapjuk összehangolható a többi konyhabútorral.

A termékek ára mellett fontos szempont azok tisztítási és szárítási hatékonysága. A főbb különbségek az egyes gépek esetében a víz- és energiahatékonyságban, a csendesebb működésben és a praktikus kialakításban mutatkoznak meg. Szerencsére az árat illetően a két véglet között akadnak bőven olyan termékek, amelyeket kedvezőbb áron tudunk beszerezni és a teszten elért eredményeik is jók. Érdemes tehát nemcsak márkát választani, hanem alaposabban is utánanézni egy-egy termék pontos jellemzőinek. Összességében elmondható, hogy a legtöbb termék tisztítási és szárítási teljesítménye megfelelő. A főbb különbségek ma már inkább a termékek energia- és vízfogyasztási hatékonyságában és a felhasználói élményben rejlenek. Szinte minden készülékben van már a normál mellett ecofunkció is, amely ugyan hosszabb ideig tart, de hatékonyabb víz- és energiafelhasználást ígér. Ezen belül is érdemes utánajárni, hogy pontosan mennyi vizet használ a készülék akár normál (7–20 liter közötti érték), akár eco üzemmódban (6–14 liter közötti érték), mert a különbségek hosszú távon jelentősen megterhelik a pénztárcánkat és nem utolsósorban a környezetünket is.

A mosogatógép választásánál az ár mellett a hatékonysági és az energiafogyasztási adatok is fontosak Fotó: Shutterstock

Továbbá a legtöbb termék esetében feltüntetik az új – idén március 1. óta életbe lépett –, EU-s energiahatékonysági címkerendszer szerinti besorolást is A-tól G-ig, ahol A jelöli a legkedvezőbb energiafogyasztási szintet (egyúttal a +++ jelölések eltűnnek). Ez segítségünkre lehet, hogy minél energiahatékonyabb terméket válasszunk, amely hosszú távon is gazdaságos eleme lesz a háztartásunknak.

A mosogatógépek sokszor hibátlan állapotban, másodkézből is megvehetők, vásárlás előtt érdemes átböngészni a használt készülékek kínálatát is. Ha pedig mi cseréljük le használt, esetleg működésképtelenné vált készülékünket, akkor körültekintően járjunk el, kérjük az új terméket szállító boltot, hogy vegye át a feleslegessé vált berendezést, hiszen erre jogszabály kötelezi, vagy keressünk fel vele egy hulladékudvart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!