otthon

2021.05.09. 07:00

Külső-belső árnyékolással védekezhetünk a hő és a fény ellen

Szinte észre sem vesszük, és már itt lesz a nyár, a nap égető sugarai elől árnyékba menekülünk. Ma már egyre többféle módon megoldhatjuk az árnyékolást otthonunkban is.

Tóth B. Zsuzsa

Számos árnyékoló közül választhatunk ma már, akár távirányítóval is felhúzhatjuk a redőnyt Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napsugárzás mértéke miatt egyre fontosabb a káros sugarak elleni védekezés. Nemcsak az egészségünket, de közvetlen környezetünket, lakóhelyünket és értékeinket is védhetjük így. Az alkalmazható különböző árnyékolórendszerek sikerrel szabályozzák otthonunk, munkahelyünk fény- és hőviszonyait, továbbá növelik biztonságérzetünket és csökkentik a szennyeződéseket. Védik bútorainkat is a naptól, a kifakulástól.

A külső árnyékolók között még mindig a redőnyök a legnépszerűbbek. Azok közül olcsóságuk és könnyebb kezelhetőségük miatt a műanyagból készültek a legkeresettebbek. Az alumínium­redőnyök viszont nagyobb biztonságérzetet adnak, hosszabb élettartamúak, valamint motorizálhatók, ami lényegesen megkönnyíti kezelésüket.

A lamellás árnyékolók, a napellenzők különböző változatai ugyancsak egyre ismertebbek. A napellenzők teraszok, erkélyek, nyílt felületek nap elleni védelmét szolgálják, alapja mindegyiknek a rozsdamentes szerkezet. A ponyva ma már UV-stabil alapanyagból készül, színtartó és víztaszító réteggel bevont. Kezelhetjük mechanikusan tekerőkarral, de távirányítóval is. Fény- és szélérzékelővel ugyancsak ellátják a legmodernebbeket.

Számos árnyékoló közül választhatunk ma már, akár távirányítóval is felhúzhatjuk a redőnyt
Fotó: Shutterstock

A lakás belső árnyékolása megoldható egyebek mellett szalagfüggönnyel, rolettával, reluxával, fényvédő fóliával. Ma már kaphatók olyan, a fényt egyáltalán át nem eresztő függönyök is, amelyek ugyancsak alkalmasak árnyékolásra. Fő feladatuk az erős napsugárzás megszűrése a belső tér védelme érdekében. Az alapanyagok UV-stabilak, sokáig színtartók, könnyen tisztán tarthatók. A függönyökkel különleges alakú nyílásokat is árnyékolhatunk. Például kör, háromszög, trapéz alakú ablakot. Egyes esetekben van mód itt is a motorizációra. Az árnyékolók automatizált működése esetében lehetőség van az egymástól teljesen független mozgatásra, különböző érzékelők beépítésére, távirányítású, illetve kapcsolós kezelésre. Azonban mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a motorizált termékeknél, amennyiben megoldható, legyen lehetőség a kézi működtetésre egy esetleges áramkimaradás esetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!