hirdetés

2021.07.19. 18:05

Csempe-,és járólapragasztók bevetésen

A nyári melegben burkolatot lerakni még a szakembereknek is kihívást jelent. Ahhoz, hogy a végeredmény elégedettségre adjon okot, több tényezőre is figyelni kell. A beltéri csempézés mellett a kültéren használatos járólapragasztókkal kapcsolatos munkálatok is megszaporodnak ezekben a hónapokban. Van amire fokozottan figyelni kell a ragasztóanyagok használatával kapcsolatban.

Az S1-S2 flexibilis ragasztó extrém hőingadozást is elvisel rövid idő leforgása alatt. Ez olyan kültéri burkolatok esetén fordul elő, amelyek közvetlen napsütésnek vannak kitéve. Amikor huzamosabb ideig tűző nap éri a járólapot, az felmelegszik a ragasztóval és a betonnal együtt. Ez a melegedés a legtöbb esetben nem gyors, de az ezt követő lehűlés igen. A kánikula után érkezik egy frissítő nyári zápor, ami az akár 60 0C-os követ pillanatok alatt lehűti. Mivel az aljzatnak, a ragasztónak és a lapoknak is más a hőtágulási együtthatója, ezért jelentős feszültség keletkezik ezen anyagokban, főleg a ragasztóban.

Ezt a jelentős fizikai terhet kell egy ilyen fagyálló, flexibilis ragasztónak elviselnie úgy, hogy a megfelelő kapcsolat az aljzat és a burkolat között megmaradjon és a felületek egymástól ne váljanak el. Egy egyszerűbb fagyálló ragasztó, a gyorsan végbemenő nagy hőingadozást már nem feltétlenül tudja elviselni, főleg egymás után többször.

A keverési, száradási és terhelési időre vonatkozó utasításokat is mindig be kell tartani. A száradási idő a legtöbb ragasztó esetében 24-48 óra. Ezt követően már sok esetben fugázható, de még nem terhelhető. A kevert ragasztóanyagot a lehető leggyorsabban érdemes felhasználni, mert később a tapadási tulajdonságai gyengülnek. Amennyiben az anyag hártyásodni, bőrösödni kezd, a felületről ezt eltávolítva, új ragasztó alkalmazásával kell a rögzítést folytatni. A termékutasítás fontos adatokról tájékoztat, például, hogy milyen környezetben használható, és hogy milyen hőmérséklettartományban jó hatásfokú. Száradás közben közvetlen napfény, víz nem érheti.

A fenti tanácsokat érdemes figyelembe venni a burkolási munkálatok megkezdése előtt, hogy az eredmény nem csak szép, de tartós, és ellenálló is legyen.

 

Kapcsolat

Cím:

8411 Veszprém-Kádárta, Győri út 1.

Tel.:

+36 88 458 500

Fax:

+36 88 458 501

Email:

Nyitvatartás:

H – P:

7:00-16:00 óráig

Szo:

7:00-12:00 óráig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!