A szerelemvirág most mutat a legszebben

A népszerű szerelemvirág a szülőhelyén, Afrikában gyomként ismert, míg nálunk dísznövény.

Tóth B. Zsuzsa

A szerelemvirág augusztusban bontja a legtöbb ernyőjét, a legismertebb a kék színű

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mivel egyre melegebbek a telek, jó esetben már a hideg évszak idejére is kint hagyhatjuk a kertben, azonban mivel a tíz fok alatti hideget nem nagyon szereti, ha biztosra akarunk menni, teleltessük, vigyük vissza a szobába vagy hidegtől védett helyre, amikor a kültéri hőmérséklet csökkenni kezd. Télen is szüksége van fényre, mert a hosszú, lándzsás leveleit akkor sem veszti el. Sötétben a lombozata megnyúlik, részben vagy teljesen elszárad, de tavasszal újra hajt. A virágzásához szüksége van a téli nyugalmi állapotra. Ilyenkor csak nagyon kevés vizet adjunk neki, ettől függ a következő évi virágzása. A talaj menti fagyok elmúltával kitehetjük az edényét, vagy akár kiültethetjük. Tavasszal mérsékelten napos helyre állítsuk, aztán tegyük ki a tűző napsütésnek, mivel érzékeny a helyváltoztatásra.

A szerelemvirág tőosztással könnyen szaporítható, leginkább tavasszal. A túl gyakori átültetés csökkenti a virágzást, ezért elég, ha három-négy évente ültetjük át a növényt, és ilyenkor leválasztjuk a szaporításra szánt gumókat. Ültessük tápdús, középkötött talajba, az edény aljába tegyünk kavicsot vagy homokot a jobb vízelvezetés érdekében. Ültethetjük nagyobb dézsába, vagy bármilyen más edénybe.

A szerelemvirág augusztusban bontja a legtöbb ernyőjét, a legismertebb a kék színű Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Annak érdekében, hogy virágozzon, nyáron napos, védett helyre tegyük, öntözzük rendszeresen. Tavasszal és nyáron havonta tápozzuk egy magas káliumtartalmú, folyékony táppal, amely elősegíti a növény elágazó, húsos gyökerei, gumói fejlődését, ugyanis minél életképesebb a gumó, annál nagyobb és szebb virágokat hoz. Augusztus elejétől virágzik, fehéret, rózsaszínt, de a legismertebb a kék színű. Hosszú kocsányon nyíló ernyői akár ötven kis virágból is állnak, mutatósak.

A szerelemvirág nem hajlamos betegségekre, de a túlöntözés gyökérrothadást okozhat, ami a növény pusztulását jelentheti. Alkalmanként a pajzstetvek problémát jelenthetnek a növény számára, de rovarirtó szerrel könnyen kezelhető ez a probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!