Vágjuk vissza a növényeket télre

Ahogy régen mondták, amikor a gyerek kimarad az iskolából, akkor kell felszedni az elvirágzott hagymásokat, és amikor újra iskolába megy, akkor kell elduggatni azokat.

Tóth B. Zsuzsa

A muskátli még sokáig bírja a helyén, azonban majd teleltető helyről kell gondoskodnunk számára, ha nem akarunk újat venni jövőre

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Persze, a tavasszal virágzottakat akár a földben is hagyhatjuk, de tanácsos legalább háromévente felszedni. A profi kertészek ezt évente megteszik. Olyankor le kell szedegetni a sarjhagymákat, azokat ősszel egy sekély árokba szórjuk be, aztán jövőre szedjük ki, és a következő évben már elültethetjük. Akkor virágozni is fognak. A nagy hagymákkal is jót teszünk, ha az aprókat leválasztjuk róluk, hiszen különben elveszik egymástól a tápanyagot. Azok esetében tavasszal, az elvirágzást követően majd óvatosak legyünk, ne akarjuk túl korán levágni az elvirágzott szárat, mert nem tud újra virág fejlődni a hagymából. Akkor szerencsés levenni a szárat, amikor az szinte már magától elválik a hagymától. Amikor aztán a hagymát felszedjük, permetezzük le gombaölő szerrel, hogy a nyári pihentetés után ősztől zavartalanul fejlődhessen.

A muskátli még sokáig bírja a helyén, azonban majd teleltető helyről kell gondoskodnunk számára, ha nem akarunk újat venni jövőre Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az évelő, de nem fagytűrő muskátlit is vigyük be majd a télikertbe, lépcsőházba. A lantanát, futójázmint, begóniákat úgyszintén teleltessük. Azonban mielőtt téli helyükre visszük a növényeket, vágjuk vissza azokat drasztikusan, a méretük egyharmadára. Ne sajnáljuk, a visszavágás a jövő évi szép virágzás egyik első lépése. A sárga, beteg leveleket szedjük le, nem baj, ha kevés levél marad a növényen. Az év utolsó növényvédelmi tevékenysége legyen egy rovarölős, gombaölős permetezés. Hűvös helyen teleltessük, öt-tíz fokban, hiszen ez pihenési időszak, ilyenkor a növénynek nem kell nőnie, virágoznia. Fényt azonban kapjon. Sok begónia, muskátli félhomályban is jól telel. Ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, inkább kevés vizet adjunk a telelő növényeknek. Az se baj, ha csak akkor öntözünk, amikor a cserépben a föld felszíne kiszáradt már. Arra persze ügyeljünk, hogy ne fagyjanak meg a telelő virágok. Egyes bokrokat pedig kint hagyhatunk télre, elég csak gondosan betakargatni a fagyok előtt. Ilyen például a füge, tulipánfa, a különféle rózsák töve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!