hirdetés

2021.10.26. 13:03

Emelkedő ingatlanárak: mi áll mögötte és mire számíthatunk még?

A koronavírus-járvány számos iparágra nyomta rá a bélyegét: munkahelyek szűntek meg, ami egyenes arányosságban hozta magával az áremelkedéseket. Egyre drágulnak az ingatlanok, de miért? Mire számíthat a közeljövőben az, aki ingatlant vásárolna? A GDN Pannon Ingatlan segítségével mutatjuk be a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetet.

Aki 2020 végén döntötte el, hogy felújítja meglévő házát, lakását, szinte minden kétséget kizáróan találkozott a következő mondattal: Amit csak tudsz, vegyél meg idén, mert óriási emelkedés várható!

Mindez több volt puszta találgatásnál a szakmunkások részéről, hiszen igazuk lett, csak az építőanyagok esetében idén 15%-os emelkedést tapasztalhattunk. Habár egyik-másik alapanyag esetében már az árcsökkenés a tendencia, az alumínium ára például még mindig az egekben jár. További drasztikus emelkedésre azonban már nem számítanak a szakértők. És amíg számos szektor a padlóra került, az ingatlanpiac virágzik.

Eladunk, vásárolunk

A GDN Pannon Ingatlan szakemberei szerint, habár a járvány berobbanásakor valóban történt némi megrekedés, a szektor hamar túljutott a válságon, és a mai napig erős a kereslet-kínálat. A lakások értékének növekedése kezdetben szinte csak a fővárosban volt érzékelhető, ám nem sokkal később vidéken is egyre magasabb áron keltek el az ingatlanok, köszönhetően a nagyvárosok zajától távol eső életmód nyugalmának. Hisz ki ne ébredne inkább egy hajnali kakasszóra, madárcsicsergésre, mintsem autók zajára, vagy épp a zakatoló villamosra. Éppen eme vágyak kielégítésére, valamint a hitelmoratóriumok folyamatos meghosszabbítása miatt az emberek bátrabban igényelnek pénzügyi segítséget is a bankoktól.

No de mi a helyzet azokkal, akik nem lakóhelyként, hanem befektetésként tekintenek egy-egy ingatlanra? Általánosságban elmondható, hogy a jó fekvésű, jó minőségű lakásokra – vírus ide vagy oda – mindig is óriási lesz a kereslet, hiszen alapvetően egy ember legnagyobb vagyona az ingatlana, mely megfelelő állapotban évekkel később is tartani tudja értékét.

Mivel egy ingatlan fejlesztése hosszútávra szól, egy befektetés során a legfontosabb a kiszámíthatóság és a stabilitás, az árak mozgását ugyanis alapvetően rengeteg tényező tudja befolyásolni. Jelenleg azonban nincs olyan, ami lefelé mozdítaná el az összegeket, köszönhetően a reálbérek folyamatos emelkedésének és az olcsó hiteleknek. Az árak növekedési folyamata pedig képes lesz kompenzálni az építőanyagok áremelkedését. Egyszerűbben fogalmazva a drágább építőanyag drágább ingatlant jelent.

Fellendülhet a bérlakások piaca?

Hazánkban sokan vannak, akik azonban nem tehetik meg, hogy saját ingatlant vásároljanak. Éppen emiatt a szakemberek szerint rendkívül jót tenne az egyébként erős húzóágazatnak számító lakáspiacnak, ha talpra állna a bérlakásszektor. Ehhez intézményi befektetőkre, korrekt jogi-, valamint szabályozói környezetre lenne szükség. Mintaként szolgálhat a cseh piac, ahol a befektetői jelenlét mellett óriási különbségek vannak a bérleti díjak és a hiteltörlesztés havi összege között. Hazánkban ezek szinte egyenlő nagyságúak, úgyhogy van még hol fejlődnünk.

További információkra lenne szükséged? Éppen lakáseladás vagy vásárlás előtt állsz? Segítségre lenne szükséged a megfelelő támogatási hitelkonstrukció kiválasztásában?

A GDN Pannon Ingatlaniroda munkatársai várják a felmerülő igényeket új otthonod megtalálásában vagy jelenlegi ingatlanod eladásában, amennyiben hitelre lenne szükséged, az iroda független hitelszakértője segít a lehetőségek közül a legjobb konstrukciót megtalálni!

Keresd őket bizalommal az alábbi linkre kattintva!

Segítségre lenne szükséged a megfelelő támogatási hitelkonstrukció kiválasztásában?

Még nem választottad ki új otthonod?

A GDN Pannon Ingatlaniroda független hitelszakértője segít a lehetőségek közül a legjobb konstrukciót megtalálni, ingatlan portfóliójuk segítségével pedig megtalálhatod álmaid lakását, családi házát!

Keresd őket bizalommal az alábbi linkre kattintva!

Irodánk

Veszprém, Cserhát ltp. 5/A

Balatonfüred, Ady Endre u. 18.

Balatonalmádi, Baross Gábor utca 48.

Telefon

+36 88 787 649 / + 36 70 886 6066

+36 70 313 3004

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!