Paloznak

2017.08.27. 19:00

A Csezege zajos sikere

PALOZNAK Négy napon át a településen látták vendégül, az erdélyi testvértelepülésről, Pálpatakáról érkezett Csezege Néptánc-együttest. Néptáncbemutatójuk zajos sikert aratott a tájház udvarán.

Szendi Péter

- A pálpatakai ifjúsági néptánccsoport most már tíz éve táborozik Paloznakon. Azóta már egy generációváltás is megtörtént. A négy nap során a fiataloknak színes programokat szerveztünk. Második éve már, hogy kimegyünk Kovács Norbert Cimbihez Kiscsőszre, ahol meglátogattuk az ottani tánctábort. A fiataloknak nagyon tetszett, hogy a Somlón kirándultunk, ahol megnézték a nevezetességeket és borkóstolásra is sor került. Természetesen nem maradhatott el a táncpróba sem. Balatonfüreden sétahajókáztunk, moziba mentünk és strandoltunk is. Igyekeztünk minél változatosabbá tenni az erdélyi vendégek ittlétét - foglalta össze a négy napot Verrasztóné Losonczy Anna művelődésszervező.

A Csezege Néptáncegyüttes Pálpatakáról színvonalas táncbemutatót tartott. Paloznakon, a tájház udvarán sóvidéki és mezőségi táncot láthatott a nagyérdemű Fotó: Szendi Péter

Nagyon sok paloznaki család támogatta a tizenhat fiatal táborozását, mindezt ők színvonalas táncbemutatóval hálálták meg. A Csezege Néptáncegyüttes tizenhárom éve alakult meg Csutak Gabriella irányításával. Ő kezdte el a sóvidéki néptáncot tanítani az akkor még gyerekkorú mostani táncosoknak - tudtuk meg Palkó Attilától, az együttes vezetőjétől.

A csezege egyébként a fenyőnek a tűlevelét jelenti. Pálpatakán rengeteg fenyő van, mely jellegzetes erdélyi szórványtelepülés. Az erdős hegyekkel övezett magas fekvésű falu Korond felől közelíthető meg. Szerencsére a 14-20 éves fiatalok őrzik a népi hagyományokat, melyet meg is mutattak a tájház udvarán. Helyi és mezőségi táncot is bemutattak a közönségnek, akik vastapssal honorálták a néptáncbemutatót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!