Pápa

2011.11.04. 07:28

Főhajtás ’56 áldozatai emlékére

Pápa - Október 21-én a Várkastély előtti kopjafánál, november 3-án az Erzsébet ligeti Magyar Pietánál gyűltek össze a Petőfi Asztaltársaság tagjai, hogy tisztelegjenek 1956 hősei, Nagy Imre miniszterelnök, a pesti srácok, az ismert és ismeretlen forradalmárok, valamint a gondolat szabadsága és a tettek embersége előtt.

Nagy Imre

A szobor előtti téren Szirbek Rita önkormányzati képviselő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. - Összejöttünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy ne feledjük ’56 erkölcsi örökségét, szellemiségét, hogy erőt merítsünk a múlt nagyszerű példáiból a jövő kihívásainak leküzdésére - fogalmazott a szónok a nemzeti gyásznap előestéjén. Szirbek Rita felidézte a megszálló szovjet csapatok ellen kibontakozó fegyveres ellenállás, szabadságharc eseményeit. 



- 1956 fogalom. A szabadságé, a hazaszereteté, az álomé, a hősiességé, amit november 4-e hajnalán letiportak a szovjet tankok százai. A szabadság érzése azonban mélyen a lelkünkbe égett, amin a fegyvereknek, a hazug erőszaknak, a megfélemlítésnek nincs hatalma - mondta a képviselő, aki beszédét Márai-idézettel zárta. A résztvevők fejet hajtottak a forradalom és szabadságharc áldozatai előtt, majd elhelyezték az emlékezés és a kegyelet mécseseit a szobor talpazatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!